Guvernul României a decis prin OG 105/1999 să acorde anumite drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România, în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945. În 2021, și copiii acestor persoane primeau drepturi, doar că statul nu mai are bani.
În anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023. Nici de data aceasta nu s-a întâmplat nimic deoarece, fără explicații, Guvernul a decis să proroge aplicarea legii pentru 1 ianuarie 2024.
Numai în Dobrogea sunt peste 30.000 de beneficiari ai Legii 154/2021 care au depus dosarele la Casele de Pensii, majoritatea primind deja deciziile.
Bogdan Bola: Indemnizațiile vor fi amânate din nou
Chiar în prima zi de sesiune parlamentară, deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) a anunțat că guvernul Ciolacu se pregătește să-i umilească din nou pe zeci de mii de dobrogeni.
„Guvernul Ciolacu se pregătește să își angajeze răspunderea pe o serie de măsuri fiscale și bugetare. Aceste măsuri nu sunt comunicate transparent, fiind date, de cele mai multe, pe surse către presă.
Aceste indemnizații au fost aprobate de Parlament în anul 2021, cu termen de aplicare ianuarie 2022. Totuși, în fiecare an, Guvernul a prorogat aceste drepturi, iar acum o face din nou, mârșav, pentru ianuarie 2026. Este o bătaie de joc la adresa acestor persoane, care au făcut demersuri să își constituie un dosar, să piardă timpul pe la cozi, să primească o hotărâre, pentru a primi o sumă modică lunară, ca urmare a suferinței părinților în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial”, spune Bogdan Bola.
Deputatul îi îndeamnă pe toți constănțenii care își puseseră speranțele în aplicarea la termen a Legii 154/2021 să îi sune pe parlamentarii PSD – PNL de Constanța și să le ceară să înceteze „bătaia de joc la adresa persoanelor lor”.
Guvernul a decis în 1999 să acorde persoanei care a fost deportată în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, a fost privată de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, a fost refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate, a făcut parte din detașamentele de muncă forțată, a fost supraviețuitoare a trenului morții, este soțul sau soția persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit sau a fost evacuată din locuința pe care o deținea, anumite drepturi.