7.4 C
Constanța
marți, octombrie 26, 2021
AcasăJustițieUSR Constanța: Mai mulți magistrați înseamnă anchete și procese mai rapide pentru...

USR Constanța: Mai mulți magistrați înseamnă anchete și procese mai rapide pentru oamenii care își caută dreptatea în justiție

Reprezentanții USR Constanța afirmă că anchetele și procesele din sistemul judiciar roman întârzie din cauza lipsei de magistrați, judecători și procurori, însă odată cu deblocarea concursurilor de admitere în magistratură lucrurile se vor schimba.

“De ce întârzie atât de mult anchetele și procesele din România? Unul dintre motive este lipsa de magistrați, judecători și procurori, din sistemul de justiție. Situația s-a agravat mai ales după modificările făcute de PSD la legile justiției.  De aceea, de când a venit la Ministerul Justiției, Stelian Ion a avut ca prioritate să deblocheze concursurile de admitere în magistratură și să susțină creșterea numărului de locuri la Institutul Național al Magistraturii pentru formarea noilor judecători și procurori. Pregătirea examenului din toamnă este în linie dreaptă! Ministrul Justiției și-a făcut treaba, urmează ca CSM să declanșeze concursul. Mai mulți magistrați înseamnă anchete și procese mai rapide pentru oamenii care își caută dreptatea în justiție”, scriu reprezentanții USR Constanța pe pagina de Facebook a filialei.

Postarea vine în contextul în care senatul a votat luni două proiecte de lege care vizează deblocarea crizei de resurse umane din justiție.

Primul proiect prevede organizarea concursurilor de admitere în Magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019) și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020).

Cel de al doile proiect stabilește ca vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul D.N.A. şi D.I.I.C.O.T. să scadă la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache.

Cele mai populare

Recent Comments