26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăActualitateUltima zi la conducerea Forțelor Navale. Viceamiralul Mîrșu trece în rezervă

Ultima zi la conducerea Forțelor Navale. Viceamiralul Mîrșu trece în rezervă

Marți, 30 iunie, viceamiralul Alexandru Mîrșu,Șeful Statului Major al Forțelor Navale, trece în rezervă. În urmă cu 40 de ani depunea jurământul de credință față de Patrie.

Viceamiralul Mîrșu a fost numit la conducerea Forțelor Navale Române în anul 2013, este cel de-al 34-lea șef al acestei instituții unice din România cu o tradiție de 160 de ani și este amiralul care a deținut comanda Marinei Militare Române pentru cea mai lungă perioadă de timp, după Revoluția din Decembrie 1989.

„A depus jurământul de credință față de Patrie, în anul 1980, în calitate de student al Facultății de Navigație, Secția Militară, din Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța și, după absolvirea acestuia, a urmat o perioadă de peste 20 de ani în care și-a desfășurat activitatea la nave, ocupând diferite funcții, de la comandant unitate de luptă la comandant de nave, precum și funcții de conducere în structurile divizioanelor de nave”, spun reprezentanții Forțelor Navale Române, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

În anul 2005, a fost primul ofițer de marină român căruia i s-a încredințat comanda Grupării de Forțe Navale pentru Cooperare în Marea Neagră (BLACKSEAFOR), o inițiativă regională pentru dezvoltarea dialogului militar în bazinul pontic, alcătuită din nave militare ale celor șase state riverane.

Citește și: Contraamiralul Mihai Panait, cele mai mari șanse să fie numit șef al Statului Major al Forțelor Navale

În calitate decomandant al Flotilei 56 Fregate (2006-2009), a susținut reluarea tradiției aviației maritime, prin dezvoltarea programului de instruire a primilor piloți de elicopter proveniți din ofițeri de marină și a programelor de instruire comună a elicopterelor Puma Naval cu fregatele T22R.

După trei ani, a fost promovat la conducerea Flotei (2009-2013) și a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea). În timpul acestui mandat al său, Forțele Navale Române au înregistrat două premiere notabile în istoria recentă, prin participarea unei nave militare românești la prima misiune de luptă de după cel de-Al Doilea Război Mondial (Operația NATO „Unified Protector”, Marea Mediterană, Libia, 2011) și la prima misiune împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian, în Emisfera Sudică (Operația UE „Atalanta”, 2012), ocazie cu care Marina Militară Română a devenit o marină cu capabilități de proiecție a forței dincolo de Bazinul Mediteranean.

În luna decembrie a anului 2013, a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele) și a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Navale, iar trei ani mai târziu a fost avansat la gradul de viceamiral (cu trei stele).

În perioada în care viceamiralul Mîrșu s-a aflat la conducerea Forțelor Navale Române, această instituție și-a consolidat statutul de partener de încredere în cadrul forțelor navale din Alianța Nord-Atlantică, prin asigurarea unei prezențe navale constante și robuste, atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană, nu numai prin participarea la exerciții, misiuni și operații ale Alianței, ci și prin dislocarea infanteriștilor marini în Teatrul de Operații din Afganistan (2019) și prin asumarea comenzii unei grupări navale permanente NATO, pe flancul maritim sudic al Alianței (2020), două acțiuni realizate pentru prima dată de Marina Militară Română.

De-a lungul carierei sale, viceamiralul Mîrșu și-a perfecționat pregătirea profesională prin absolvirea unor forme de învățământ militar universitar și postuniversitar, atât în România, cât și în Canada, Olanda, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA, iar în anul 2010 a obținut titlul de Doctor în Științe Militare. Meritele domniei sale i-au fost recunoscute, în plan național și internațional, prin acordarea de numeroase distincții și medalii, precum Ordinul Național „Steaua României”, în grad de „Cavaler”, Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de „Cavaler”, Crucea Națională „Serviciul Credincios”, Ordinul „Virtutea Maritimă” în gradele de „Comandor” „Cavaler” și „Ofițer”, Medalia „Commendation” din partea Statului American Alabama, Ordinul Național al Legiunii de Onoare Franceze și altele.

„Un sfârșit e un început. Domnule viceamiral, vă dorim multă sănătate și Bun cart înainte!”, scriu militarii din Forțele Navale.

FOTO: Viceamiral Al. Mîrșu, sursa: Forțele Navale Române

Cele mai populare

Recent Comments