Un studiu inovator desfășurat de către specialiștii Departamentului de Ecologie și Biologie Marină din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (INCDM) ar putea duce la reintroducerea stridiei europene la țărmul românesc.
„Specia nu a mai fost observată de aproape un secol în apele costiere românești, iar la nivelul Mării Negre, populația sa a fost puternic afectată de pătrunderea melcului marin invaziv Rapana venosa, în corelație cu alți factori, fiind în prezent extrem de rară”, spun specialiștii pe pagina de facebook a Institutului.
”Experimentele au început în laboratoarele noastre, unde am lucrat la adaptarea stridiilor la salinitatea scăzută a regiunii și le-am hrănit cu diferite culturi de fitoplancton produse in-house. În această vară, stridiile au fost plasate cu succes în mare, în cuști speciale. Periodic, monitorizăm supraviețuirea și creșterea lor. Rezultatele promițătoare de până acum reprezintă un pas semnificativ în eforturile de a reintroduce această specie în ecosistemul Mării Negre”, declară dr. Adrian Filimon, coordonatorul studiului.
Activitatea se desfășoară în cadrul programului NUCLEU și reprezintă prima încercare de acest fel la Marea Neagră. Activitatea vine să susțină misiunea UE ”Restore our Ocean and Waters”
Echipa de cercetare este compusă din: Dr. Adrian Filimon, Dr. Aurelia Țoțoiu, Dr. Oana Vlas, Drd. Mihaela Tănase, Drd. George Harcotă, MSc. Silvia Oprea, Dr. Elena Bișinicu.
sursa foto: INCDM