31.4 C
Constanța
joi, iulie 29, 2021
AcasăPoliticăSenatorul constănțean Remus Negoi și-a prezentat raportul de activitate din comisiile pentru...

Senatorul constănțean Remus Negoi și-a prezentat raportul de activitate din comisiile pentru cultură şi media, respectiv comunicaţii şi IT

Senatorul USR PLUS, Remus Negoi este primul politician constănțean care și-a prezentat raportul de activitate din acest an, din calitatea de membru al comisiilor pentru cultură şi media, respectiv comunicaţii şi IT.

De asemenea, senatorul este și vicepreşedintele Comisiei reunite pentru relaţia cu UNESCO.

“Activitatea parlamentară înseamnă, în afară de şedinţele de plen, şi lucrări în cadrul comisiilor permanente. Sunt membru al Comisiei pentru cultură şi media şi al celei de comunicaţii şi IT, din cadrul Senatului, şi sunt vicepreşedintele Comisie reunite pentru relaţia cu UNESCO.  În perioada primelor şase luni de mandat, am participat săptămânal la dezbateri în aceste comisii.

Cred într-o administraţie publică digitalizată, debirocratizată şi în mijloace tehnologice alternative, prietenoase cu mediul înconjurător.

În cadrul Comisiei de comunicaţii şi IT am aprobat introducerea semnăturii electronice în domeniul relaţiilor de muncă, împreună cu marca electronică temporală şi sigiliul electronic şi am dat aviz pozitiv pentru legea 169/2021 care reglementează implementarea reţelelor 5G şi am redus bugetul ANCOM cu 22 milioane de lei.

Drepturile persoanelor cu handicap la serviciile media audiovizuale

În plus, am depus două amendamente pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la serviciile media audiovizuale. Totodată, am participat la o discuţie cu Clotilde Armand, primarul sectorului 1 Bucureşti despre digitalizarea instituţiilor publice locale.

Bugetul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a fost dezbătut în şedinţa comună a Comisiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, din care fac parte. În total, amendamentele USR PLUS și PNL au redus bugetul propus de ANCOM cu aproape 22 de milioane de lei. S-au tăiat sporurile şi s-a respins majorarea fondurilor de salarii, s-au tăiat fondurile pentru deplasări, însă nu ne-am atins de cheltuielile pentru investiții, cum ar fi construirea unor noi stații de monitorizare. Au rămas în buget banii pentru investiţii care conduc la o creştere a calităţii serviciilor primite de către consumatorul final.

De asemenea, am depus, împreună cu colegii mei din Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, senatorii Raoul Trifan și Sergiu Vlad, două amendamente la Legea 128. Am propus, astfel, să fie transcrise şi traduse subtitrările programelor de televiziune în sistemele de acces la informaţie specifice persoanelor încadrate în anumite categorii de handicap. Evoluția tehnologiilor de tip text-to-speech permite transformarea facilă a subtitrării într-un conținut audio cu beneficii pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Conținutul audio astfel generat ar putea fi inclus ca opțiune selectabilă în meniul TV-ului sau ar putea fi distribuit pe internet către persoanele vizate, într-o manieră sincronizată cu transmisia video. În acest sens, radiodifuzorul va avea obligația de a pune la dispoziție subtitrarea, dacă există, în condiții tehnice care permit utilizarea sa conform acestui scop. Amendamentele propuse de noi au fost votate în unanimitate în cadrul comisiei.

Sprijin pentru artiști

Ca membru în Comisia pentru cultură şi media, am încercat să evidenţiez importanţa promovării sectorului cultural din România.

Astfel, am susţinut acordarea unui sprijin financiar din partea statului pentru artişti în perioada pandemiei şi am votat pentru profesionalizarea CNA prin audierea candidaţilor pentru posturile de titular şi supleant şi am respins rapoartele de activitate ale TVR şi Radiodifuziunii. Acesta a fost primul pas pentru schimbarea conucerii celor două instituţii media.

UNESCO

Şi în Comisia reunită pentru relaţia cu UNESCO am avut, în aceste şase luni, dezbateri importante. Patrimoniul cultural a reprezentat întotdeauna un subiect de interes pentru mine, astfel că, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei, am acţionat în vederea protejării şi promovării patrimoniului cultural naţional. Cel mai important moment a fost sărbătorirea a 65 de ani de prezenţă românească în UNESCO, prilej cu care am participat la o masă rotundă cu tema „Patrimoniul mondial UNESCO din România, provocări şi soluţii”.

Alte aspecte abordate în cadrul şedinţelor de lucru au fost situaţia dosarelor Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu şi a peisajului minier de la Roşia Montană, care vor intra în dezbaterea UNESCO în 2021, stadiul dosarului „LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România” care urmează să fie depus la UNESCO, prezentarea priorităţilor Institutului Naţional al Patrimoniului pentru anul 2021 şi stadiul lucrărilor la Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

De asemenea, am purtat discuţii în Comisie referitoare la îndeplinirea obligațiilor privind programul de conformare impus de UNESCO, privind Rezervațiile „Rodna” și „Retezat” și bunul UNESCO „Păduri virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”

În plus, am depus o iniţiativă legislativă, alături de colegii mei, membri ai Comisei Parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, pentru ca 24 iunie să devină oficial “Ziua Naţională a iei”. Demersul este susținut de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare, inclusiv din cadrul minorităților naționale.

Au rămas încă multe lucruri de rezolvat pe agenda acestor trei comisii care îşi vor găsi, cu siguranţă, soluţiile în următoarea sesiune parlamentară. Până atunci am întâlniri şi discuții cu cetățenii, cu directori de teatre, reprezentanți ai asociațiilor profesionale şi colegi parlamentari în vederea pregătirii pentru sesiunea din toamnă”, arată senatorul USR PLUS pe pagina sa web.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Recent Comments