9 C
Constanța
sâmbătă, aprilie 17, 2021
Acasă Actualitate Scanerul performant al Poliției Române stă de luni bune în garaj, nefolosit

Scanerul performant al Poliției Române stă de luni bune în garaj, nefolosit

Poliția Transporturi Constanța a primit în dotare încă din iulie o autoutilitară de ultimă generație care poate scana în câteva minute orice container sosit în porturile românești. De atunci, mașina stă într-un garaj.

IGPR a transmis zilele trecute detalii despre proiectul „Cargoscan”, un proiect cu finanțare europeană prin care o autoutilitară dotată cu un scanner performat a intrat în dotarea Poliției Române. Autoutilitara poate fi folosită pentru combaterea evaziunii fiscale, contrafacerii de bunuri, contrabandei cu țigări, migrației și altor infracțiuni.

„În cadrul proiectului, a fost realizat un sistem mobil autonom, pentru Direcția de Poliție Transporturi a Poliției Române, care permite scanarea vehiculelor și containerelor în Portul Constanța și în Portul Constanța – Sud.

Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control și care ,,radiografiază” vehicule și containere atât în staționare, cât și în mers. Scanerul are capacitatea de a ,,privi” prin containerele din oțel și poate fi controlat de la distanță, în condiții de radiație profesională zero pentru polițistul operator”, transmite Poliția Română.

Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică și o aplicație software, instalată pe centrul portabil de comandă ce realizează separarea spectrală a materialelor organice și anorganice. Avantajul acestui sistem este că „timpul mediu de verificare a unui container scade de la câteva ore la câteva minute, reducând astfel timpii de așteptare și eficientizând munca polițiștilor”, mai spune Poliția Română.

Autoutilitara a ajuns la Constanța încă din iulie 2020, dar până acum ea nu a fost folosită de polițiști deoarece aceștia trebuie să urmeze cursuri pentru a ști să folosească sistemul de operare. Cu toate că surse din Poliție susțin că încă nu s-au făcut aceste cursuri, Poliția Română anunță că „polițiștii operatori ai sistemului mobil de scanare a vehiculelor și containerelor au urmat sesiuni de pregătire și vor lua parte la schimburi de experiență cu unitățile de poliție din Bulgaria”.

Proiectul CARGOSCAN 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanțare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro, 80 la sută, reprezintă finanțare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanțare susținută de Inspectoratul General al Poliției Române.

FOTO: Poliția Română

Cele mai populare

Ce foști parlamentari dobrogeni își vor pensiile speciale înapoi. Au deschis procese în instanță

Un fost parlamentar primea minimum 2.131 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani. Cei care au avut de la trei mandate...

Două noi investiții în rețele de apă și de canalizare pentru locuitorii din zona de sud a litoralului

RAJA SA a semnat astăzi – 16 aprilie 2021, două noi contracte de lucrări, CL 41 și CL 46, prevăzute în amplul Proiect Regional...

Miercuri, localitatea 23 August și stațiunile Olimp și Neptun vor rămâne fără apă

Pentru executarea unor lucrări de reabilitare și sectorizare, la nivelul Gospodăriei de apă - Tatlageac, RAJA SA va întrerupe furnizarea apei potabile miercuri –...

Trafic îngreunat în zona Tomis III din Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 600 mm, de pe bd. Tomis nr....

Recent Comments