Proiectele de reconversie urbană au ca principal impact valorificarea unor spații extinse neutilizate sau rămase sub conuri de umbră. Ceea ce înseamnă câștig economic pentru oraș, dezvoltare urbanistică în beneficiul comunității, noi centre de atractivitate pentru locuitori și turiști, locuri de muncă create și un imbold adus nivelului de trai, iar lista poate continua, pentru că efectul se amplifică pe mai multe paliere. Însă, acest tip de proiecte au un aport și la atractivitatea investițională, determinând noi compani să intre în oraș, odată cu o infrastructură office premium, dar și retaileri și concepte noi, pe fondul unei cereri din piață și a unei puteri de cumpărare în creștere.
IULIUS este compania care a atras astfel de noutăți în proiectele sale din afara Capitalei, în Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, iar următoarea destinație este Constanța, unde propune un proiect mixt de 800 milioane de euro. Proiectul va include office, retail, centre de divertisment, funcțiuni publice, culturale și educaționale, parc și servicii utile zilnic.
Într-o analiză a Retail.ro, reprezentanții IULIUS explică cum decizia brandurilor de a intra într-o piață specifică depinde de factori precum indicatorii economici, veniturile clienților, tipul de consumatori și prezența altor branduri premium. Centrele mixed-use, cu trafic intens și multiple servicii, sunt preferate pentru crearea unei experiențe atractive. Exemple sunt ansamblurile Palas Iași și Iulius Town Timișoara, lideri pe piața națională, care au reușit să atragă branduri premium și în afara Capitalei, susținute de evoluția standardelor în retailul modern și venituri mai ridicate.
Strategia IULIUS este de a continua să aducă branduri internaționale în orașele cheie, oferind un mix divers de retail și entertainment, potrivit Retail.ro. „Ne bucură faptul că am reușit să convingem, prin proiectele noastre din marile oraşe din afara Capitalei, să ni se alăture o serie de branduri cu adresabilitate premium. Motivele sunt diverse, printre care: nivelul ridicat al veniturilor, cunoașterea standardelor de viaţă și a brandurilor valorizate în Occident, interesul pentru ultimele tendinţe în aproape orice domeniu din retail, dar şi faptul că, după peste 20 de ani de retail modern, formatele au evoluat din ce în ce mai mult şi există dezvoltări comerciale care pot acomoda cerinţele specifice ale acestor branduri internaţionale. Interesate de expansiunea în România sunt atât branduri internaţionale cu tradiţie de zeci de ani, precum și unele în plină ascensiune. (…) Strategia grupului nostru a fost întotdeauna de a aduce în orașele în care suntem prezenţi (Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava) cele mai importante branduri și concepte internaţionale, fie că vorbim despre fashion, food sau entertainment”, a explicat reprezentanta IULIUS.
Mall-ul a evoluat în concepte mixte, cu shopping, muncă, socializare, divertisment și recreere, în același loc
Reprezentanta companiei a mai adăugat că procesul de selecție pentru brandurile de lux partenere implică o aliniere a intereselor dintre dezvoltator și retailer, pentru a oferi o experiență de shopping variată și de calitate. Asta și pentru că, prin aducerea de branduri exclusiviste și de lux în orașe precum Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, grupul contribuie la crearea unor centre vibrante de lifestyle.
Din această perspectivă, investițiile IULIUS nu doar că au extins accesul la mărcile de top, dar contribuie la transformarea unor regiuni din România în destinații pentru shopping high-end. Proiectele mixed-use, precum Palas Iași și Iulius Town Timișoara, oferă mai mult decât simple centre comerciale, devenind, în prezent, hub-uri de socializare, muncă, divertisment și recreere.
De altfel, proiectele în dezvoltare ale IULIUS, pe care le are la Cluj-Napoca și la Constanța, se anunță a fi puncte de referință pentru retail-ul premium din România. Oana Diaconescu, Head of Leasing Retail IULIUS, subliniază că „România este încă o piață emergentă pentru brandurile de lux internaționale, majoritatea fiind prezente în formate monobrand prin francize în București”. Ea a mai explicat că există posibilitatea ca aceste mărci să își deschidă magazine proprii, dacă există semne că ar avea succes.
În concluzie, experiența de cumpărături devine o componentă esențială a vieții urbane, iar IULIUS a reușit să redefinească peisajul retail-ului din România, prin proiectele mixed-use. Un astfel de concept este așteptat și în Constanța, acolo unde IULIUS a anunțat o investiție de peste 800 milioane de euro. Demersul presupune ca un teren de peste 38 de hectare al Oil Terminal, lăsat neutilizat în ultimul deceniu, să fie transformat într-un proiect mixt, cu office, retail, servicii, funcțiuni culturale și educaționale, dar și parc și spații de divertisment.