Proiect de OUG: Înființarea de Case sociale de „plasament” pentru vârstnici, pe modelul Caselor familiale pentru copii

Săptămâna viitoare o comisie de experți din cadrul Ministerului Muncii va dezbate proiectul legislativ, inițiat de deputata constănțeană Cristina Rizea, care prevede înființarea de Case sociale de „plasament” pentru vârstnici.

În contextul închiderii a sute de azile din țară în ultima perioadă, proiectul de Ordonanță de Urgență propune lansarea unei măsuri de tipul caselor sociale care să faciliteze „adoptarea” persoanelor vârstnice din azilele și căminele dedicate de către persoane care îndeplinesc condițiile necesare, pe modelul caselor familiale pentru copii.

Conform informațiilor solicitate de Rizea Ministerului Muncii, servicii de îngrijire la domiciliu licențiate sunt puse la dispoziție de către 333 de unități, dintre care publice (32%) și private (68%), iar cămine licențiate pentru persoane vârstnice regăsim în total 757 dintre care publice (16%) și private (84%).

În acest context, deputata propune următoarele condiții de implementare a proiectului:

● persoanele care preiau vârstnici în plasament trebuie să dețină minima pregătire necesară ca îngrijitori la domiciliu sau îngrijitori bătrâni la domiciliu și să funcționeze ca PFA, pentru ca statul să poată stabili relații contractuale în baza cărora să fie remunerate;

● gruparea în aceste case se efectuează pe criteriul problemelor medicale asemănătoare (diabetici, epileptici, cardiaci, etc) ale vârstnicilor, având posibilitatea de a adopta între 1 și cel mult 5 vârstnici în funcție de afecțiunile lor de sănătate;

● tot după acest criteriu se stabilește și frecvența vizitelor periodice de la personalul medical, precum și remunerația acordată îngrijitorilor (în funcție de vârstă, gravitatea afecțiunii, etc);

● îngrijitorii vor trebui să încheie protocoale cu unități medicale din proximitate pentru a asigura intervenția acestora la domiciliu în cazurile excepționale, cheltuielile de deplasare ale personalului medical fiind decontate de către stat;

● DGASPC-urile vor efectua controale regulate pentru a evita relele tratamente aplicate vârstnicilor, precum și pentru a se asigura de îndeplinirea condițiilor de către îngrijitori;

● îngrijitoarele românce din Diaspora pot fi sprijinite să se întoarcă prin intermediul acestei măsuri și să se califice rapid, prin acordarea unor certificări, astfel încât să își poată îndeplini rolurile acasă.

Urmărește-ne pe:

Doneaza