- Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’, partener în proiectele Erasmus+ Heritage Stewardship și TELL Youth: Train Environmental Lifelong Learning for Youth
Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” derulează două proiecte europene Erasmus+, pe tema patrimoniului regional, care se desfășoară în perioada 2023 – 2025. Unul dintre proiecte este denumit Heritage Stewardship și include patru țări partenere: România, Croația, Portugalia și Spania. Parteneri în proiect sunt: Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Asociația House of Education and Innovation (HEI) (România), DrONe – organizația gazdă și Ekonomsko-Turisticka Skola (Croația), Arte M Associacao Cultural E Artistica Na Madeira și APEL – Associação Promotora do Ensino Livre (Portugalia), Asociacion Casa Desvio și organizația coordonatoare de proiect, CELEI Centro de Lenguas y Educación Intercultural (Spania).
Proiectul urmăreste crearea a două produse intelectuale: o hartă digitală, care promovează patrimoniul cultural și natural din cele patru regiuni partenere (Constanța, România; Funchal, Madeira, Portugalia; Cantonul Karlovac, Croația; Granada, Spania), precum și un ghid pentru tineri, în urma cursurilor de formare la nivel european din cele patru țări, cu titlul “The Cultural and Environmental Stewards: A Guidebook”.
În cadrul acestui proiect, în perioada 28 aprilie – 6 mai 2024, reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și ai Asociației House of Education and Innovation (HEI) (România) au participat în Funchal, Madeira – Portugalia, la un curs de formare pe tema patrimoniului cultural material și imaterial. Trainingul s-a desfășurat la Art Center Caravel, fiind găzduit de Arte M Associacao Cultural E Artistica Na Madeira. Următoarea întâlnire în cadrul proiectului Erasmus+ Heritage Stewardship va avea loc vara aceasta, la Constanța.
Printre participanții cursului de formare pe tema patrimoniului cultural material și imaterial din Funchal, Portugalia, s-a aflat și directorul general al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe, care a declarat:,,În ultimii doi ani, Centrul Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’ și-a propus să treacă de la viziunea unui așezământ cultural, așa cum a fost vreme îndelungată, la cea de hub cultural reprezentativ pentru toată zona Dobrogei – și nu numai. Iată că ne-am dezvoltat și ne-am dus proiectele la nivel național și chiar internațional. De fapt, printr-un proiect Erasmus+ în care suntem parteneri, alături de alte câteva țări europene, am reușit să contribuim la maparea patrimoniului cultural material și imaterial european. Evident, noi venim cu partea noastră reprezentativă a județului Constanța, iar această hartă digitală va demonstra că tinerii constănțeni pot fi ambasadori culturali desăvârșiți. Este onorant pentru noi să reprezentăm atât România, cât și Constanța, alături de alte țări cu o experiență culturală și turistică valoroasă. A fost o oportunitate care ne-a reconfirmat că lucrurile simple pun în mișcare proiectele mărețe, fondate pe bune practici, împărtășite de organizații și oameni dedicați’’.
Proiectul Heritage Stewardship vizează promovarea patrimoniului cultural și natural din regiunile partenere – Constanța (România), Granada (Spania), Karlovac (Croația) și Funchal – Madeira (Portugalia) și implicarea tinerilor în această sferă de activitate, prin însușirea unor competențe profesionale în domeniul patrimoniului european.
,,Proiectul Heritage Stewardship a plecat de la o nevoie comună a consorțiului de parteneri, anume lipsa unei abordări interdisciplinare pentru a atrage tinerii în domenii culturale și/sau de mediu. Există legături strânse între patrimoniul cultural și cel natural, iar conștientizarea acestei relații, natură-cultură, a dat naștere unui proiect care are în vedere nu doar crearea de produse folositoare tinerilor, dar și implementarea de activități de formare, atât pentru tineri, cât și pentru lucrători de tineret. În primul curs de formare, care a avut loc în luna octombrie, în Croația, am învățat despre patrimoniul natural, cum îl putem proteja și promova alături de tineri și cum putem include în activitatea noastră de zi cu zi obiceiuri care încurajează respectul și grija pentru mediu și pentru locul care ne înconjoară’’, a precizat coordonatorul proiectului Heritage Stewardship – România, Andreea Cosma, colaborator al Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada’’.
Cel de-al doilea proiect Erasmus+ cu titlul TELL Youth: Train Environmental Lifelong Learning for Youth include trei țări partenere: Franța, Grecia și România. Consorțiul proiectului este alcătuit din următoarele organizații: România – House of Education and Innovation (HEI) – Constanța, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Universitatea Ovidius din Constanța, Grecia, Kalamata – Social Youth Development Civil Nonprofit Society, Kentro Perivalontikis Ekpaidefsis Kalamatas și Franța, Nîmes – Maison de l’Europe de Nîmes, Syndicat mixte des gorges du Gardon.
Activitățile proiectului vizează implementarea a 4 cursuri europene de formare pentru lucrători de tineret, 12 ateliere locale pentru tineri, 12 vizite de studiu/ cercetări de teren, 2 rezultate intelectuale, 3 întâlniri cu partenerii, 3 evenimente de multiplicare, 6 evenimente de voluntariat și 1 eveniment european digital/ vernisaj. Cele două produse intelectuale sunt: The Virtual Herbarium (un ierbar virtual creat de tineri) și The Environmental Stewards Book (o carte care include reprezentări artistice ale plantelor locale din cele trei țări).