Mobilitatea urbană a devenit un aspect central în dezvoltarea orașelor moderne. Pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor mai sustenabil, oamenii sunt tot mai atenți la impactul pe care acțiunile lor îl au asupra naturii, așa că se orientează și către mijloace de transport alternative, cum ar fi biciclete, trotinete sau chiar vehicule electrice. Cu atât mai mult cu cât aglomerarea urbană și dezvoltarea haotică au pus presiune pe infrastructura rutieră, au făcut orașele mai neprietenoase cu pietonii și mai dificil de practicat. Totuși, pentru ca adopția mobilității alternative să fie posibilă, oamenii au nevoie și de infrastructura adecvată. Dincolo de rolul administrațiilor publice în această direcție, o implicare se impune și din partea mediului privat, cel mai activ remodelator al peisajului urban. În România, ne-a atras atenția IULIUS, compania a cărei prezență se anunță și în Constanța, care încurajează folosirea mijloacelor de transport alternative, integrând în proiectele sale mixed-use infrastructura care facilitează atât utilizarea spațiilor pietonale, cât și a bicicletelor și a vehiculelor electrice. Prin abordarea sa, compania ieșeană susține un stil de viață activ și sănătos și contribuie la reducerea poluării urbane, creând zone mai verzi și mai accesibile tuturor.
Palas Iași, un model de mobilitate sustenabilă
Proiectul Palas Iași este un exemplu remarcabil al modului în care mobilitatea alternativă poate fi integrată într-un proiect de regenerare urbană. Un element important este accentul pus pe accesibilitatea pietonală. În cadrul acestui proiect, aproximativ 74% din lungimea căilor interne de circulație este dedicată traficului pietonal, astfel fiind încurajate deplasările pe jos. Aleile spațioase și zonele verzi integrate oferă un cadru ideal pentru mersul pe jos, transformând centrul orașului într-un spațiu mai plăcut și mai sigur pentru pietoni.
Mai mult, anul trecut s-a dezvoltat Palas Campus, ca o extensie a Palas Iași, un proiect care a creat o conexiune între zona centrală și nevalorificată în care a fost construit cu centrul orașului, printr-o stradă nou creată, investiție a IULIUS, dar care a punctat foarte puternic la mobilitatea alternativă, ca parte a unei constuiri sustenabile și reziliente. Cu aproximativ 500 de locuri de parcare pentru biciclete și o infrastructură de 650 de metri de piste dedicate acestora, mersul pe două roți a devenit o opțiune viabilă și atractivă pentru locuitorii orașului. De asemenea, Palas Iași și Palas Campus include stații de încărcare pentru mașinile electrice, răspunzând astfel nevoilor locuitorilor care aleg vehicule mai prietenoase cu mediul.
Mobilitatea urbană este un parametru analizat și în procesele de certificare verde, iar la acest capitol, întregul portofoliu IULIUS deține astfel de certificări, care atestă nivelul ridicat de sustenabilitate, atât în timpul lucrărilor de construcție, cât și după inaugurare.
Iulius Town Timișoara, facilități moderne pentru un stil de viață activ
În regiunea vestică a țării, proiectul Iulius Town Timișoara, tot al companiei IULIUS, continuă direcția de susținere a mobilității alternative, punând un accent deosebit atât pe accesibilitatea pietonală, cât și pe infrastructura destinată bicicliștilor. Aici, oamenii au la dispoziție peste 800 de locuri de parcare pentru biciclete, adesea folosite de angajații clădirilor de birouri, care arătă un interes tot mai mare pentru deplasările pe două roți. În acest context, IULIUS a investit în facilități adiționale, precum vestiare și dușuri în clădirile de birouri din proiectele sale, făcând din mersul pe bicicletă o alegere practică și confortabilă.
Pe lângă infrastructura pentru bicicliști, Iulius Town include un pasaj subteran creat de la zero, care conectează două bulevarde cheie ale orașului, rutier și pietonal. De altfel, prin realizarea parcului, țesut cu alei pietonale, proiectul facilitează atât deplasările zilnice pe jos, cât și accesul către diverse puncte de interes ale complexului și ale orașului. Astfel, fiecare vizitator are la dispoziție o rețea bine organizată, ce promovează conectivitatea și reduce aglomerația urbană.
Proiecte integrate orașului, conectate la stilul de viață al locuitorilor
IULIUS și-a asumat angajamentul de a dezvolta soluții de conectivitate urbană și mobilitate și în cazul celui mai nou proiect de reconversie urbană din portofoliul său, RIVUS Cluj-Napoca. Pentru a se asigura că orașul și proiectul sunt bine conectate, compania sa integrat în concept investiții importante în infrastructură. Printre acestea se numără construcția unui pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, modernizarea străzilor din zonă și soluții pentru fluidizarea traficului. În plus, proiectul include amenajarea unei infrastructuri velo moderne, în conformitate cu strategia autorităților locale de mobilitate, atât în cadrul proiectului, ci și adiacentă arealului. Astfel, Rivus va dispune de aproximativ 4.800 de locuri de parcare, atât subterane, cât și supraterane, dintre care 900 vor fi dotate cu infrastructură pentru încărcarea vehiculelor electrice. De asemenea, vor fi disponibile 2.500 de locuri pentru parcarea bicicletelor, promovând astfel un stil de viață activ și sustenabil.
Proiectul propus pentru Constanța, un pas către mobilitate alternativă
IULIUS a anunțat un amplu proiect de regenerare urbană pentru Constanța. Cu o investiție de peste 800 de milioane de euro, acest proiect propune un model modern de dezvoltare urbană, ce include clădiri de birouri, spații comerciale, un parc, o grădină botanică și funcțiuni de divertisment. Având în vedere istoricul dezvoltărilor IULIUS, aportul acestui proiect va fi adus inclusiv la nivelul mobilității urbane și infrastructurii care să faciliteze accesul, dar să susțină și strategiile locale în acest sens.
Un aspect important al acestui proiect este crearea unor spații verzi generoase, capitol la care Constanța este deficitară, care să încurajeze un stil de viață activ și să reducă amprenta de carbon a orașului. De altfel, soluțiile de mobilitate se impun, în contextul în care IULIUS își propune să transforme zona neutilizată din centrul Constanței într-un hub vibrant, sustenabil și modern.
Prin proiectele sale, IULIUS demonstrează că este posibil să creezi orașe mai prietenoase cu oamenii și mediul, investind în infrastructură modernă și soluții de mobilitate sustenabilă. Cu trotuare, zone pietonale, piste de biciclete și stații de încărcare pentru vehicule electrice, dar și o bună conexiune cu mijloacele publice, viitorul mobilității urbane se îndreaptă către o conectivitate fără precedent, care va transforma orașele în spații mai sigure și mai sănătoase, atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori.
Citește și: Fericirea urbană, concept în jurul căruia se dezvoltă proiectele mixte