JustițieÎPS Teodosie, „ridicat în rang” de procurorii DNA. Din suspect a devenit...

ÎPS Teodosie, „ridicat în rang” de procurorii DNA. Din suspect a devenit inculpat în dosarul „mană cerească”

Însoțit de avocatul Adrian Cuculis, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a mers joi, 18 ianuarie, în pelerinaj la DNA Constanța. Cu această ocazie, procurorii i-au adus la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul numit generic „mană cerească”.

„Procurorii nu m-au întrebat nimic și nu am ce vă spun. Dacă mă cheamă, voi mai veni”, a spus arhiepiscopul imediat ce a aflat că procurorii l-au „înaintat în grad” și din suspect l-au făcut inculpat.

„Mare lucru nu s-a întâmplat. Sigur că, această nouă calitate pe care a dobândit-o de inculpat din punctul nostru de vedere, rămâne o calitate care este exagerată… În acea înregistrare nu este îndeplinit elementul material: respectiv acela de a te duce către cineva și a încerca să-i cumperi influența prin mituirea lui”, a declarat avocatul Cuculis.

În decembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Totul a plecat de la o investigație publicată de jurnaliștii de la Recorder.

De asemenea, este urmărit penal și Petre Ilie, un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, spun procurorii DNA.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza