Inițiativă: 14 iunie, instituită ca Ziua Națională a Marinarilor Salvatori

În urmă cu 90 de ani, la data de 14 iunie 1933, lua fiinţă, sub președinția Majestății Sale, Regele Carol al II-lea al României, “Societatea de Salvare a Naufragiaților” cu baza în portul Constanța.

Această societate era foarte importantă la nivel național, fiind condusă în 1935, de către personalități precum însuși Regele, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mitiță Constantinescu, contra-amiral Nicolae Păiș sau căpitan – comandor Octav Nedelcu. Ziua de 14 iunie era sărbătorită în fiecare an, în toată țara, însă regimul comunist a avut grijă să o desființeze.

Tocmai de aceea am venit în fața Parlamentului României pentru a vorbi despre o categorie specială de oameni, prea puțin cunoscută și recunoscută. Este vorba despre Marinarii Salvatori. Operațiunile de salvare a navelor şi a vieţii omenești în pericol pe mare sunt printre cele mai dificile şi mai complexe operaţiuni pe care oamenii le desfășoară. Privind în istoria călătoriilor şi a transporturilor navale putem identifica un număr important de victime care, în lupta cu forțele naturii, au sfârşit prin a plăti cel mai scump tribut mării, dându-și viața în încercarea de a o stăpâni”, spune parlamentarul Bogdan Bola (Forța Dreptei).

Numai cine a călătorit pe vreme rea şi furtună își poate dea seama ce înseamnă furia mării şi puterea valurilor ei, și cât de însemnată este tragedia incidentelor maritime. Lupta cu marea solicită marinarilor, în general, şi salvatorilor în special, o deosebită îndemânare şi pregătire marinărească, un înalt spirit de sacrificiu şi mult curaj. Intervențiile pline de profesionalism ale acestor marinari de pe navele salvator ne arată că pregătirea și spiritul de sacrificiu pot face minuni atunci când există dorinţa de a salva pe cei aflaţi în pericol pe mare.

„De aceea, pentru a aduce un tribut și o mulțumire acestor bravi constănțeni, care, lipsiți de orice egoism și considerație față de propria integritate fizică, își riscă zilnic viețile în beneficiul semenilor lor, am depus o propunere legislativă prin care se instituie ziua de 14 iunie ca Ziua Națională a Marinarilor Salvatori. Astfel, vom da ocazia instituțiilor administrației publice centrale și locale, precum și societății civile, să acorde sprijin material sau logistic în vederea desfășurării în bune condiții a manifestărilor consacrate acestor eroi”, adaugă Bogdan Bola.

Dedicarea lor pentru a salva vieți ar trebui să fie o inspirație pentru noi toți, iar activitatea lor să ne îndeamne la reflecție față de nevoia alocării adecvate a resurselor pentru instruire și infrastructură adecvate, astfel încât acești oameni să își poată face datoria având tot ce le trebuie la dispoziție.
Vă propun, așadar, să onorăm și să recunoaștem rolul indispensabil jucat de marinarii salvatori din România. Angajamentul lor neclintit de a proteja viețile, de a promova siguranța pe apă și de a oferi liniște sufletească merită cea mai mare apreciere a noastră!

Urmărește-ne pe:

Doneaza