Astăzi, poate părea greu de crezut că un oraș mai poate trece printr-o transformare radicală. Însă, orașele evoluează, se adaptează și își regăsesc identitatea prin proiecte de restructurare urbană. Constanța se află în pragul unei astfel de schimbări majore, odată cu realizarea unui proiect de regenerare urbană de mare anvergură, ce va remodela spațiul public, conectivitatea și calitatea vieții.
Propunerea IULIUS care va atrage noi oportunități la Constanța a fost dezvoltată de biroul de arhitectură Foster + Partners, responsabil de repere urbane internaționale, inclusiv Apple Park din California. Demersul de la Constanța este primul proiect al biroului în România și este realizat după conceptul „oraș în oraș”, cu funcțiuni complementare, care vor contribui la transformarea zonei într-un pol de creștere regională, economică, socială și turistică.
Investiția din partea IULIUS se ridică peste 800 de milioane de euro, alocați pentru amenajarea unei suprafețe de 38 de hectare care a găzduit în trecut depozite petroliere și care, înainte de a putea fi reintegrată în comunitate, trebuie să treacă printr-un proces amplu de bioremediere. Un element central al proiectului îl reprezintă spațiile verzi. În acest sens a fost deja amenajată o pepinieră în localitatea Lazu, iar primii 520 de copaci maturi au fost deja plantați pentru aclimatizare. Vor fi în total 2.000 de arbori.

În momentul în care prima etapă a proiectului va fi finalizată, constănțenii vor putea sta deja la umbra copacilor și pe iarbă. Viziunea propusă cuprinde și o grădină botanică și numeroase spații de relaxare și recreere, astfel încât conceptul să răspundă nevoilor reale ale locuitorilor.
IULIUS are deja un istoric în acest sens. A realizat deja 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști prin investiții care depășesc 18 milioane de euro. Iar proiectele Iulius Town Timișoara și Palas Iași sunt deja exemple concrete de regenerare urbană cu impact pozitiv pentru comunitate.

Transformarea zonei prevede și crearea de spații culturale și educaționale atât pentru asigurarea unor zone de întâlnire, socializare și relaxare, cât și pentru susținerea inițiativelor locale, dezvoltarea mediului universitar și diversificarea gamei activităților pentru petrecerea timpului liber. În plus, proiectul integrează și un Aqua Park, oferind o nouă opțiune de recreere pentru locuitori și turiști pe durata întregului an. Focusul pe susținerea demersurilor locale se regăsește și în retail, unde e prevăzut un mix complet de servicii, cafenele, restaurante, branduri internaționale, un fresh market dedicat producătorilor locali, dar si alte facilități care să susțină mediul antreprenorial local și să răspundă cerințelor comunității.
Ce presupune proiectul dincolo de spații verzi și zone de întâlnire
Acest proiect de regenerare urbană va avea un impact semnificativ asupra orașului, atât din punct de vedere economic, cât și social și urbanistic. Va fi creat un spațiu în care mii de joburi vor fi disponibile locuitorilor orașului – peste 8.000, arată estimările. Spațiile verzi, facilitățile de recreere și clădirile office Clasa A (inexistente în prezent în oraș) vor contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din Constanța, dar și a economiei locale.

Va fi, astfel, o zonă a orașului destinată locuitorilor, dar și un motor de stimulare a turismului și în celelalte luni din an, nu doar în sezon. Clădirile de birouri moderne și capabilitatea de a asigura o infrastructură pentru mediul de business vor atrage companii din industrii puternice, contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la retenția tinerilor în Constanța.

Înainte ca toate acestea să existe, terenul va trece prin cel mai amplu demers de ecologizare din real estate-ul european. Procesul va duce și la dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare cu impact național prin parteneriate cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (ICPA) din București, dar și cu Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Investiția este, totodată, aliniată proiectelor majore de dezvoltare urbană strategică ale orașului. E vorba de regenerarea zonei Anghel Saligny și revitalizarea tunelului Saligny, soluții de mobilitate urbană multimodală, precum trenul metropolitan, dar și integrarea și conectivitatea cu portul comercial Constanța. Astfel, această nouă destinație a orașului va fi una conectată prin soluții sporite de mobilitatea pietonală, velo și auto.
Orașele se schimbă și pot fi transformate în funcție de nevoile locuitorilor. Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de spații care să aducă oamenii împreună, să creeze experiențe comune și să ofere soluții pentru petrecerea timpului liber, dar și de o zonă care poate prospera economic și, mai important, poate reprezenta un spațiu de oportunități pentru locuitori. Prin proiectul IULIUS, Constanța își recucerește locuitorii și câștigă o zonă neutilizată.