Sala Sporturilor din municipiul Constanța a fost construită între 1954-1960, fiind a doua clădire din oraș destinată tuturor categoriilor sportive (după cea de pe strada Flămânda).
Construită din piatră, Sala Sporturilor este dotată cu portice laterale, iar fațada principală are o expresivitate ce armonizează plastic întreg edificiul. Autorii proiectului arhitectural au fost Romeo Belea, Gh. Dumitrașcu, I. Grigorescu, Ștefan Radu Ionescu și Șerban Manolescu, se arată într-o prezentare făcută de Biblioteca Județeană „I.N.Roman”.
În fața ansamblului se află amplasată statuia în bronz Aruncătorul cu discul realizată de Boris Caragea. O replică a acestei statui, intitulată Discobolul se află la București, pe aleile Parcului Sportiv Dinamo.
Ultima reabilitare a acestei clădiri vechi de 63 de ani s-a realizat în anul 2007, după cum a declarat pentru Dobrogea Live Daniela Gurgu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, instituția care administrează Sala Sporturilor.
În urmă cu 16 ani, s-au reamenajat gradenele, s-au confecționat bănci de rezervă, s-au efectuat reparații ale parchetului, precum și reparații capitale finanțate de către Ministerul Tineretului și Sportului (310.000 de lei).
În schimb, tribunele cu scaune nu au mai fost înlocuite din 2005, an în care s-au achiziționat aceste elemente cu suma de 396.930 de lei, bani proveniți tot de la ministerul de resort.
Deși Sala Sporturilor din Constanța are un sistem de ventilație acesta nu funcționează, iar sportivii și spectatorii îndură temperaturi foarte ridicate în timpul competițiilor organizate vara. „Sistemul de ventilație necesită reparații ce nu au fost posibile datorită costurilor ridicate. A fost propusa la fiecare buget valoarea necesara pentru reparația în cauză, însă suma nu a fost aprobată de Ministerul Tineretului și Sportului”, explică directorul executiv.
Totuși, în urmă cu aproximativ o lună, CSM Constanța, o entitate care aparține de Consiliul Local al municipiului Constanța, a anunțat că a instalat în Sala Sporturilor o pardoseală (parchet) modernă. S-a realizat acest lucru deoarece, spun reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret, „Sala Sporturilor este singura sala omologată în care se pot desfășura competiții naționale și internaționale de anvergură, iar acest fapt impune asigurarea celor mai bune condiții de pregătire sportivă în vederea participării la competiții. A fost considerată oportună instalarea suprafeței de joc mobile, suprafață ce nu o înlocuiește pe cea veche.”
Pentru perioada 2024-2025, DJST Constanța își propune să realizeze mai multe investiții, asta, desigur, dacă vor exista și bani. Printre cele mai importante lucrări prevăzute se numără reabilitarea termică în vederea eficientizării energetice a clădirii, achiziția de panouri solare, achiziționarea de băncuțe moderne (n.red. acest lucru s-a realizat în octombrie 2023), refacerea instalației de iluminat și modernizarea vestiarelor. Pentru toate acestea ar fi nevoie de aproximativ 15 milioane de lei.
Pentru buna funcționare a Sălii Sporturilor din Constanța este necesară suma de aproximativ 800.000 de lei, bani destinați întreținerii curente, salariilor, impozitelor și altor cheltuieli. În schimb, din organizarea de competiții sportive, Sala Sporturilor încasează într-un an cam jumătate din bugetul necesar pentru funcționare. De exemplu, în 2022 s-a încasat suma de 492.000 de lei din prestări servicii.
Începând cu anul 2022, Sala Sporturilor din Constanța poartă numele „Simona Amânar” ca semn al recunoașterii valorii multiplei campioane olimpice, mondiale și europeane la gimnastică artistică. De altfel, Simona Amânar este din anul 1997 și cetățean de onoare al municipiului Constanța.