Judecătoria Mangalia a decis vineri, 12 aprilie, să o condamne pe Monica Macovei la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Fosta ministră a Justiției a provocat un accident rutier grav, pe data de 8 octombrie 2022, în apropierea municipiului Mangalia. Decizia nu este definitivă.
Judecătorii din Mangalia au reținut faptul că Monica Macovei conducea, la data de 8 octombrie 2022, autoturismul marca Suzuki pe DN 39, iar în zona km.45 (Mangalia-2 Mai) a intrat pe contrasens lovind o motocicletă care circula regulamentar. Motociclistul a suferit răni grave, necesitând 110-120 de zile de îngrijiri medicale.
„Viața victimei a fost pusă în primejdie prin traumatism complex membru inferior stâng, reprezentat de dilacerare musculară coapsă și gambă, cu fractură cu avulsie codil femural extern și hemoragie externă subsecventă, ce a necesitat, în condiții de urgență, intervenție medico-chirurgicală multidisciplinară și tratament complex pentru susținerea funcțiilor vitale”, se arată în motivarea instanței.
Pa durata procesului, victima a depus la dosar un certificat de încadrare în grad de handicap, conform căruia a fost încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal.

Cum s-a produs accidentul
Potrivit raportului de expertiză criminalistică al Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice București, anterior impactului, autoturismul marca Suzuki Vitara, condus de Macovei, se deplasa pe o traiectorie oblică spre stânga față de axul drumului, iar motocicleta circula aproximativ paralel cu axul drumului. În momentul impactului, partea laterală stânga a autoturismului Suzuki Vitara a intrat în coliziune cu partea laterală stânga a motocicletei.
Viteza inițială de deplasare a motocicletei a fost de cca 86 km/h, iar viteza inițială de deplasare a autoturismului Suzuki Vitara a fost de 115 km/h, valoarea vitezei de impact fiind de 73 km/h.
„Starea de pericol a fost declanșată de către suspecta Macovei Monica, în momentul în care a pătruns cu autoturismul Suzuki Vitara pe sensul de mers Mangalia – 2 Mai. Victima nu putea evita și nici preveni producerea accidentului în condițiile analizate (viteza 86 km/h), întrucât nu a dispus de suficient timp de reacție, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului. Macovei Monica putea preveni producerea accidentului dacă nu ar fi pătruns cu auto marca Suzuki Vitara, pe culoarul de deplasare al motocicletei”, au arătat procurorii.
Monica Macovei nu a recunoscut inițial că a intrat pe contrasens
În timpul audierii ca inculpată, Monica Macovei a arătat că dorește încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând fapta așa cum a fost reținută în actul de inculpare.
La individualizarea pedepsei, instanţa a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, limitele de pedeapsă prevăzute de art. 196 alin. 2 și 3 Cod penal, dar şi aspectele referitoare la persoana inculpatei: cetățean român, necăsătorită, studii superioare, pensionar – fost avocat, fără antecedente penale, iar pe parcursul cercetărilor, inițial, nu a recunoscut faptul că a pătruns pe contrasens, apoi, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, a recunoscut fapta așa cum a fost reținută în actul de inculpare, solicitând încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției şi pe parcursul judecăţii a avut o atitudine sinceră şi de recunoaştere a faptei.
De altfel, pe 8 octombrie 2022, în seara accidentului, Monica Macovei posta acest mesaj pe pagina sa de Facebook: „Încep să îmi revin din starea de șoc. Conducând de la 2 Mai spre Mangalia, pe banda mea și nu pe contrasens, un motociclist a intrat din plin in aripa stângă a mașinii, moment in care airbags s-au declanșat, cauciucul din stânga față s-a spart. Nu am pierdut controlul mașinii nici o secundă. Urmare a spargerii cauciucului din partea stânga față, mașina a mers încet spre stânga, oprindu-se într-un scuar mic, cu vegetație. Sper ca motociclistul sa își revină, de câteva ore încerc sa obțin informații despre starea lui.”
Macovei, condamnată cu suspendare
„Având în vedere poziţia procesuală exprimată de inculpată, în sensul că recunoaşte fapta reţinută în sarcina sa, instanţa va face aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi va reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege…Instanţa apreciază că, o pedeapsă orientată spre minimul pedepsei prevăzute de lege, respectiv de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 196 alin. 2 și 3 Cod penal, este suficientă şi de natură a o reeduca pe inculpată şi a o determina ca, pe viitor, să se conformeze dispoziţiilor legale edictate în vederea asigurării siguranţei rutiere, dar şi pentru atingerea celorlalte scopuri ale sancţiunii penale”, spun judecătorii din Mangalia.
Cele 6 luni de închisoare sunt suspendate, dar Monica Macovei este obligată să presteze, pe parcursul termenului de supraveghere (2 ani), muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 București sau în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 2 București.