Cum poate renaște stațiunea Costinești. Viziunea unui antreprenor, candidat la funcția de primar

Costineștiul, cunoscut cândva ca stațiunea tineretului, este departe de măreția de altădată. Comuna pare că se dezvoltă încet și haotic, iar turisții care vin aici pe litoral au parte de servicii îndoielnice și de un peisaj nu tocmai plăcut.

Marius Dragu este inginer, antreprenor și manager. Totodată, este candidatul USR PLUS pentru funcția de primar al Comunei Costinești.

„Am cunoscut Costineștiul așa cum era el în 1990, am văzut cum a crescut in anii 2000, iar în 2016 am revenit nu ca turist, ci în fruntea companiei BTT. Am înțeles problemele Costineștiului și am găsit soluții”, spune Marius Dragu.

marius dragu usr costinesti
Marius Dragu – candidat USR PLUS la primăria Costinești

Aceste soluții sunt prinse în „Proiectul pentru Costinești”, un proiect care vizează dezvoltarea comunei pe mai multe axe:

Turism: Extinderea exploatării sezonului estival între 1 mai și 30 septembrie, prin evenimente culturale și sportive – campionat de fotbal copii ( în jur de 1 iunie, aproximativ 4000 de turisti), triatlon în Schitu (al doilea weekend din iunie, aprox. 3000 de turiști), campionat de baschet copii (ultima săptamană din iunie și primele doua din iulie, aprox. 6500 de turiști), semimaraton Costinesti-Olimp (primul weekend din septembrie, aprox. 2000 de turiști). Preluarea de către primărie a plajelor în limita admisă de legislația în vigoare. Extinderea zonelor pietonale în sezon. Amenajarea unei promenade în jurul lacului. Organizarea unui port turistic (marina) între epava si Tuzla. Organizarea unor competiții de bărci, caiace, catamarane. Amplasarea de toalete containerizate în sezon în funcție de necesități (zona Golful Francezului, zona Epavă etc). Reglementarea campării pe teritoriul localității. Panouri fotovoltaice și solare cu finanțare europeană pentru curent si apă gratuite atât pentru pensiuni cât și pentru locuințe familiale. Susținerea investitorilor pentru intrarea pe piața locală (necesitatea existenței unei benzinării). Construirea unui parc tip „Aquamagic”. Transformarea falezei ABADL în promenadă. Modernizarea infrastructurii și dotărilor serviciului de salvamari.

Ecologie:Închiderea și ecologizarea gropii de gunoi.

Infrastructură:Reamenajarea bifurcației prin construirea unei pasarele pentru accesul direct dinspre Constanța si catre Mangalia. Realizarea de treceri pe sub calea ferata din Schitu către BTT. Asfaltarea drumului care ocolește baza BTT si leagă Schitu de Costinești și a drumului paralel cu DN39 până la giratoriul de la intrarea în 23 August. Reglementarea situației parcărilor și asigurarea acestora într-o măsură suficientă. Utilități pretutindeni. Îngroparea cablurilor.Siguranța cetățeanului:Rezolvarea decentă a problemei câinilor comunitari: amenajarea unui adăpost public pentru animale abandonate. Ridicarea nivelului siguranței cetățenilor în prima fază prin extinderea sistemului de supraveghere video.

Educație: Elevii merită o „școală ca afară”: dotarea școlilor cu table inteligente, calculatoare performante; realizarea unei săli de sport la Schitu; acordarea unei mese calde gratuite elevilor, organizarea de activități extrașcolare și a unui after school.Înființarea unei creșe și a unei grădinițe cu program prelungit în Schitu.Transport:Rezolvarea problemei transportului local către Mangalia. Asigurarea unui microbuz care să deservească atât școala, cât și grădinițaSport:Construirea a trei terenuri sintetice de fotbal. Construirea unui bazin de înot semiolimpic.Sănătate:Înființarea unui dispensar local cu centru de permanență (și unitate de urgențe în timpul sezonului).

Administrație:Reglementare cadastru. Reglementarea situației proprietăților deloc sau superficial îngrijite de proprietari care alterează aspectul localității (clădiri lăsate în paragină, terenuri abandonate)

Buget participativ: cetățenii vor decide cheltuirea banului public prin dezbatere de proiecte (nicio cheltuială importantă nu va fi bugetată fără o dezbatere publică prealabilă). Majoritatea acestor proiecte se vor bucura de finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Punct de vedere:Foarte multe dintre problemele Costineștiului și-ar găsi rezolvarea prin înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intracomunitară din care să facă parte primăriile învecinate (Tuzla, 23 August, Pecineaga și Costinești) sau am putea adera la o astfel de asociație deja constituită. O asociație de tip „ADI” ar putea gestiona cu resurse comune: accesarea de fonduri europene, serviciul salubrizare (colectarea selectivă, ridicarea, compactarea și transportul deșeurilor), extinderea și întreținerea rețelelor de utilități, dezvoltarea infrastructurii rutiere, transportul public, orice serviciu de utilitate publică (chiar și gestionarea problemei câinilor comunitari).

sursa foto deschidere: Digi 24

Urmărește-ne pe:

Doneaza