Krstic Tode și Cvetkovic Nenad au fost condamnați de Tribunalul Tulcea la câte 9 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.
În luna martie 2019, mai bine de o tonă de cocaină a plutit pe valurile mării, după ce o ambarcațiune a traficanților a eșuat în apropiere de Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Tot „transportul” a fost de 3 tone de cocaină.
Din Tulcea, cocaina trebuia să ajungă în Europa de Vest și Balcanii de Vest. De acest lucru s-ar fi ocupat mai mulți cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină. Doi dintre sârbii care ar fi asigurat ieșirea drogurilor din România au fost condamnați în prima instanță.
Ce s-a întâmplat cu cele 3 tone de cocaină
Dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog.
Din probe a rezultat faptul că o cantitate de aproximativ 300 kg. cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plata către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice(fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.
Povestea cocainei eșuate în Marea Neagră
La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat SEIK (cetățean libanez cu reședința în Brazilia) prin intermediul unor sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată.
„Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a României a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean. Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM –Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România”, se mai arată în rechizitoriul DIICOT.
De introducerea cocainei în România s-a ocupat un grup format din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.
În România, traficanții au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conținea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigațiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS” (denumire dată de procurori acestei operațiuni).