ActualitateAlexandra Răcială, psiholog: „Impostura este un fenomen subtil (...) este un simptom...

Alexandra Răcială, psiholog: „Impostura este un fenomen subtil (…) este un simptom al unei societati aflate sub presiune”

Trăim într-o societate în care ne lovim de impostură și impostori la tot pasul. Pe impostori îi regăsim peste tot: în clasa politică, în administrație, în mediul universitar sau școlar, la locul de muncă etc. Fenomenul imposturii, spun specialiștii, ne afectează pe toți.

„Impostura este un fenomen subtil, dar răspândit, care își croiește drum prin toate straturile societății. Nu e doar o simplă tendință de a pretinde mai mult decât avem sau putem; este, în esență, o reacție la presiunile sociale, economice și culturale care ne împing spre construirea unor imagini false. Acest fenomen ne afectează nu doar pe noi, ca indivizi, ci și structurile în care ne desfășurăm viața, fie ele profesionale, sociale sau personale”, explică psiholoaga Alexandra Răcială de la Mind Solution.

În mediul profesional, spune specialista, impostura devine o realitate frecventă. Exagerarea competențelor sau pretinderea că aparții unei profesii a devenit o practică răspândită în societate.

Cum îi recunoaștem pe impostori?

Mulți își arogă titluri sau roluri fără să își asume standardele de etică sau pregătirea profesională necesară. Această tendință nu doar că înșală așteptările celorlalți, dar subminează și încrederea în profesii care cer un nivel ridicat de responsabilitate și integritate.

Un angajat care exagerează abilitățile pe care le deține poate reuși să impresioneze pe termen scurt, dar pe termen lung, aceste exagerări subminează încrederea și coeziunea echipei. Această iluzie de succes nu doar că erodează moralul echipei, ci și creează un climat toxic, unde respectul reciproc devine o simplă iluzie”, adaugă Alexandra Răcială.

Impostura prin intermediul rețelelor sociale

În viața socială, impostura atinge noi culmi prin intermediul platformelor de social media. „Fiecare fotografie poate fi editată și fiecare postare atent curățată de imperfecțiuni. Proiectăm o versiune perfectă a noastră, iar această falsificare a realității nu doar că ne afectează sănătatea mintală, dar și dinamica relațiilor interumane. Suntem prinși într-un cerc vicios al comparației nerealiste, unde fiecare se simte neadecvat față de standardele fabricate ale societății.

Impostura nu este doar un comportament izolat, este un simptom al unei societati aflate sub presiune”, explică psiholoaga Alexandra Răcială.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: