AEC: „Elevii defavorizați, batjocoriți de coaliția USR-PNL din Consiliul Local Constanța”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică abținerea consilierilor locali USR-PNL asupra amendamentului ce ar fi mărit cuantumul bursei de ajutor social și trage un semnal de alarmă cu privire la stagnarea cuantumurilor burselor în ultimii 2 ani!

Luni, 31 octombrie 2022, a avut loc ședința Consiliului Local Constanța, unde a fost votată hotărârea ce stabilește cuantumurile burselor din anul școlar curent. Cuantumurile votate au fost aceleași ca cele adoptate acum 2 ani, exceptând bursa de merit, unde aceasta a crescut anul trecut datorită creșterii cuantumului minim acoperit de la bugetul de stat.

La nivelul ședinței, președintele Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a susținut importanța măririi cuantumurilor și a solicitat mărirea lor la următoarele sume:

  • 300 de lei bursa de merit
  • 350 bursa de studiu
  • 500 de lei bursa de ajutor social

În urma intervenției președintelui AEC, Costin Răsăuțeanu (PSD) a formulat un amendament pentru mărirea cuantumului bursei de ajutor social la cuantumul solicitat de către AEC. În cadrul votului, consilierii locali USR și PNL s-au abținut de la vot, determinând astfel amendamentul să nu treacă, se arată într-un comunicat de presă remis de AEC.

Față de anul 2020, când întregile cuantumuri erau acoperite de bugetul local, astăzi Guvernul acoperă din bugetul de stat o bună parte din ele. De exemplu, în cazul bursei de ajutor social, din bugetul local sunt asigurați doar 50 de lei/elev pe lună, în comparație cu anul școlar 2020-2021, când erau acoperiți cei 250. Astfel, în ultimii 2 ani, deși cuantumurile au rămas aceleași, investiția municipiului în educație a scăzut.

La acest moment, bursa de ajutor social este de 4 ori mai mică decât bursa de performanță, în ciuda faptului că aceasta are rolul de a sprijini elevii care fac parte din grupuri vulnerabile să își continue studiile. Mai mult, valoarea reală a acesteia a scăzut față de anul trecut din cauza inflației.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la ignoranță consilierilor locali USR-PNL și solicităm modificarea de urgență a cuantumurilor burselor”, spun cei de la AEC.

Urmărește-ne pe:

Doneaza