VIDEO: Ultimele momente ale roții care a împărțit Constanța în două

Proprietarii roții panoramice din parcarea de la Poarta 1 au început lucrările de demontare a instalației – proiectul de suflet al administrației Făgădău.

“Roata ca la Londra”, cum a numit-o fostul edil, a împărțit constănțenii în două tabere, cei care au apreciat proiectul și cei care l-au contestat.

Sfârșitul scurtei existențe a roții panoramice a fost anunțat sâmbătă, pe Whatsapp, printr-un mesaj duios scris de propietarul angrenajului: „Am cunoscut familii, copii, iubiți, bunici. Am plimbat fete frumoase 😁  Am văzut zâmbete, selfie-uri și apusuri de soare.  Va mulțumim! Eu vă salut și luminez în această seară pentru ultima oară. Rămâi cu bine Constanța”.

Autorizația de funcționare a roții panoramice a expirat la sfârșitul lunii noiembrie 2020.

Primarul Constanței, Vergil Chițac a anunțat recent că în locul instalației va fi amplasată „organizarea de șantier destinată realizării lucrărilor de reabilitare a marilor bulevarde. Iar roata a fost amplasată exact în mijlocul viitoarei organizări de șantier.”

De asemenea, potrivit edilului, alt motiv pentru care proprietarului roții nu i s-a mai prelungit autorizația este acela că regulamentul urbanistic nu permite amplasarea roții în respectiva locație.

Administratorul roții, firmă cu un singur angajat

Roata panoramică de pe malul mării este administrată de Panoramica Transilvania, o firmă din Săcele care a fost înființată cu doar un an și jumătate în urmă și figurează la Registrul Comerțului cu un singur angajat, cifră de afaceri zero și pierderi de 10.648 lei.

Cu toate că încă de la anunțarea ridicării instalației, primarul Decebal Făgădău și-a asociat numele cu roata de agrement, iar Primăria și-a asumat rolul de comunicator, se știe foarte puțin despre cum a ajuns o firmă cu nici doi ani experiență să opereze o asemenea instalații.

„Bâlciuri și parcuri de distracții”

Trebuie menționat că operarea unei instalații de agrement la mare înălțime presupune asumarea unor responsabilități legate de siguranța oamenilor, iar experiența în acest tip de activități ar trebui sa fie esențială în criteriile Primăriei când aprobă astfel de investiții.

Proaspăta firmă este administrată de doi asociați, iar activitatea CAEN a acesteia este „Bâlciuri și parcuri de distracții”.

La începutul anului trecut, la cinci luni după înființarea firmei din Săcele, primarul Constanței, Decebal Făgădău anunța construirea unei „roți ca la Londra” în parcarea din proximitatea falezei.

Comparația a fost cel puțin exagerată. Față de London Eye, roata de la Constanța este de patru ori mai mică, în timp ce dimensiunea unei cabine este de șase ori mai redusă.

Roata panoramică de la Constanța avea cu o înălțime de 36 de metri (aproximativ înălțimea unui bloc cu 10 etaje.

Citește și: Primăria asociază roata panoramică cu clădirile-simbol ale Constanței

Urmărește-ne pe:

Doneaza