CulturăVIDEO Proiect de salvare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar

VIDEO Proiect de salvare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar

Consiliul Județean Constanța a finalizat un proiect de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar, locul unde sunt adăpostite vestigii datând din secolul al X-lea.

Din Ansamblul Rupestru fac parte patru bisericuțe (B1, B2, B3, B4), cavoul locuință C,  gruparea de încăperi (denumită galeriile E-G) și carierele antice de exploatare a cretei. Ansamblul se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.100 de metri pătrați, având o lungime de 90 de metri, o lățime de 30 de metri și o diferență de nivel de 18 metri.

Conform proiectului tehnic, corpul B, dispus înspre stradă, va asigura primirea vizitatorilor având destinația de  „Centru de primire vizitatori”. În interiorul corpului B, vor fi amenajate spațiile destinate publicului (expoziție permanentă, expoziție temporară, spațiu introducere, magazin, foyer), spații destinate personalului și spații tehnice.

Corpul A, amplasat peste Ansamblul Rupestru, va avea rolul de a proteja vestigiile arheologice făcând totodată posibilă vizitarea acestora. Destinația acestui corp este aceea de „Muzeu de sit”. În interiorul clădirii, vor fi amenajate trasee de vizitare, pasarele, care conduc vizitatorii în vecinătatea obiectivelor.

Dotat cu echipamente specifice, corpul A va asigura microclimatul interior controlat (control al umidității și al temperaturii) necesar conservării sitului arheologic.

„Bisericuțele propriu-zise nu vor putea fi vizitate. Publicul poate avea acces doar în corpul B și corpul A”, explică arhitectul Daniel Hoinărescu, cel care s-a ocupat de realizarea proiectului tehnic.

Proiectul tehnic a costat 300.000 de euro, iar pentru realizarea lucrărilor CJ are nevoie de 35 de milioane de euro. Până la punerea în practică a acestui proiect ar putea trece cinci ani (un an licitația proiectului și patru ani lucrările de construire).

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: