VIDEO: Primăria Năvodari vrea să se asocieze cu o organizație de ecarisaj acuzată că a ucis ilegal mii de animale

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a inițiat un proiect care vizează asocierea administrației locale cu o organizație de ecarisaj acuzată de Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului (FPAM) că a ucis ilegal mii de căini sănătoși.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local va fi supus votului consilierilor locali marți, 7 aprilie.

Proiectul este atât de controversat încât se pare că aleșii locali evită să-și asume votul. Deși serviciul de ecarisaj este în directa sa gestiune, viceprimarul Costel Dumitrașcu și-a luat concediu, iar unii consilieri locali au propus ca votul pe acest proiect să fie secret. Viceprimarul susține că și-a programat concediul înaintea convocării ședinței de Consiliu Local (vezi răspunsul integral la finalul articolului).

Concret, astăzi, consilierii locali vor vota, dacă în schimbul unei contribuții de 10 lei/locuitor orașul va ’’adera’’ la o organizație care va asigura ecarisajul (capturare, găzduire și eutanasiere). La această sumă se vor adăuga încă două taxe, însă Primăria a omis să specifice cuantumul acestora.

Asociatia IVETS, cu care vrea să se asocieze Primăria, este acuzată de FPAM că ucide anual mii de câini sănătoși, iar pentru a întări cele spune ne-a pus la dispoziție un scurt material video realizat la sediul serviciului de ecarisaj din Uzunu, jud Giurgiu.

Clipul realizat de voluntarii FPAM la sediul Asociatiei IVETS dezvăluie o cameră cu sute de cadavre de câini așezate grămadă, unde se pot distinge și pui, unul dintre ei având capul mâncat, semn că a fost ținut în condiții în care animalele au recurs la canibalism în lipsa hranei.

Reprezentanții Federatiei pentru Protectia Animalelor si Mediului ne-au transmis că IVETS activează sub umbrela unei „asociatii de protectia animalelor”, însă se ocupă doar cu capturarea și eutanasierea animalelor în baza unor parteneriate cu autoritățile locale, încheiate fără bază legală. În prezent, între cele două părți sunt mai multe dosare pe rol.

De cealaltă parte, contactați de publicația noastră, reprezentanții IVETS neagă că ar activa în afara cadrului legal, însă nu contestă autenticitatea clipului în care apar animale aruncate într-o grămadă la sediul organizației. ’’Este realitatea din România’’, a răspuns președintele IVETS, Florentina Istrate, când i-am solicitat să comenteze materialul video.

Potrivit cutumelor morale administrative, aceste tipuri de proiecte sunt supuse votului Consiliului Local doar după o consultare publică, însă conducerea orașului a împins propunerea de asociere cu IVETS fără a oferi detalii din timp despre parteneriat.

Or, exact acest act constitutiv este contestat în instanță de către Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului, care se judecă cu IVETS de ani buni, pe rol aflându-se mai multe dosare penale pentru activități și eutanasieri ilegale.

În prezent, IVETS are încheiate zeci de parteneriate de tipul celui pe cale să se realizeze și la Năvodari, majoritatea în județul Constanța, însă, în ultima perioadă mai multe UAT-uri au renunțat la asocierea cu organizația de ecarisaj.

Intenția Primăriei Năvodari a revoltat comunitatea iubitorilor de animale, care au lipit afișe în oraș îndemnând la boicotul ședinței de Consiliul Local care se va întruni astăzi la ora 15 pentru a vota proiectul.

Subiectul va face obiectul unei viitoare investigații Dobrogea Live.

Răspuns integral Primăria Năvodari:

Proiectul de hotărâre privind aprobarea aderării Orașului Năvodari la Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS – ASPA IVETS” nu face obiectul art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Este una dintre atribuțiile legale ale Consiliului Local de a decide cooperarea sau asocierea cu alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară sau din străinătate, precum şi aderarea la asociaţii naţionale şi internaţionale ale autorităţilor administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune, conform prevederilor art. 129, alin. 9, lit. c din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Precizăm că proiectul de hotărâre este adus la cunoștința publică, conform prevederilor legale, prin publicare pe site-ul oficial al Primăriei Orașului Năvodari, în secțiunea Monitorul Oficial Local.

Facem, totodată, precizarea că viceprimarul orașului Năvodari, Dumitrașcu Costel-Aurelian, avea concediu programat cu familia înainte de a se fi emis Dispoziția nr. 388/01.03.2023 cu privire la convocare Consiliului Local Năvodari în ședința ordinară din data de 07.03.2023.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza