VIDEO ÎPS Teodosie, după scrisoarea Patriarhiei: Mitropolia Tomisului „se va face”

Răspunsul negativ și tranșant al Patriarhiei cu privire la „ambiția personală” a ÎPS Teodosie de a deveni Mitropolit al Tomisului, nu l-a împiedicat pe acesta să declare că: „Se vor face toate! Dumnezeu le împlinește!”, sfidând, încă odată, conducerea BOR.

ÎPS Teodosie a făcut aceste declarații într-o conferință de presă în data de 28 aprilie 2021, la 10 zile după redactarea documentului în Cancelaria Sfântului Sinod.

Concret, deși avea cunoștință de poziția negativă a Patriarhiei Române față de reînființarea Mitropoliei Tomisului, în conferința de Paște, ÎPS Teodosie i-a răspuns unui jurnalist că nu are un răspuns de la Patriarhie, după ce a fost întrebat dacă a primit vreun semnal:

Ei, semnale. Eu nu cer semne repede și semnale. Are grijă Dumnezeu și dacă e de la Dumnezeu se face. Și eu cred că se face. Pentru că mitropolia a fost întreruptă nu a fost desființată și ea se va reactiva.”, a declarat Teodosie pe 28 aprilie 2021.

Adresa prin care i se aduce la cunoștință ÎPS Teodosie că în Arhiepiscopia Tomisului se „înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”, a fost semnată de secretarul Sfântului Sinod, episcopul Varlaam Ploieșteanu, din încredințarea patriarhului și înregistrată pe 19 aprilie 2021.

Răspunsul ÎPS Teodosie legat de înființarea Mitropoliei Tomisului, după 10 zile de la adresa patriarhiei.

ÎPS Teodosie, refuzat pentru a doua oară

În declarația susținută în fața presei în data de 28 aprilie 2021, ÎPS Teodosie spune că a fost îndemnat de fostul patriarh Teoctist să facă demersurile necesare pentru înființarea episcopiei la Tulcea și a mitropoliei la Constanța.

„Patriarhul Teoctist m-a îndemnat să fac Episcopia Tulcei, ca să fie mitropolie. O spun tare și e un adevăr. Că unii spun altceva. Eu știu ce am vorbit cu patriarhul (n.r. Teoctist).”

Doar că realitatea este alta. ÎPS Teodosie a făcut primele demersuri pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului în anul 2003, dar unul dintre cei care s-a opus este chiar patriarhul Teoctist. „Deschizând porțile pentru schimbarea și modificarea structurii noastre bisericești, ar putea produce destabilizare, ceea ce nu ar fi în folosul ei, fie că este vorba de ridicare în rang, de restaurare sau de restabilire a unui scaun arhiepiscopal sau mitropolitan”, a spus patriarul în sedința de sinod din anul 2003.

Poziția lui Teoctist a fost susținută și de actualul patriarh, Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, care a subliniat că: „Respectând venerabilitatea trecutului, trăim totdeauna în prezent. De aceea Constantinopolul a luat locul primordial (n.r. al Ierusalimului), pe criteriul slujirii. De la Tomis, scaunul mitropolitan s-a mutat succesiv la Vicina, la Curtea de Argeș, la Târgoviște și apoi la București”.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza