ActualitateVasile Bănescu, despre roadele postului: „Decisive sunt blândețea și faptele bune”

Vasile Bănescu, despre roadele postului: „Decisive sunt blândețea și faptele bune”

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a transmis un mesaj cu prilejul începutului Postului Mare, cel mai lung și aspru post din calendarul bisericesc.

Vasile Bănescu, apreciază că, postind, ne refacem profund relaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public.

În mesajul transmis, purtătorul de cuvânt al BOR arată că postul trebuie ținut pe mai multe planuri ale vieții și nu doar de la mâncare. Astfel, postul înseamnă și lupta cu pofta de vizibilitate, ștergerea sinelui exacerbat, lupta față de tehnologia care ne artificializează viața, dar și o formă de luptă spirituală cu diavolul. Totodată, există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor. Dar, în acelașii timp, postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar:

Postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar

Pe calea autentică a postului ne angajăm abia atunci când facem efortul de a ne abţine de la comiterea răului de orice fel în relaţia cu ceilalți. În perioada când postim încercăm să privilegiem binele concret pe care îl putem face altora, iertând, ajutând, dăruind, mângâind. 

Postul nu înseamnă morocăneală și mustrare moralizatoare a altora, inclusiv de la altar, ci sobrietate, reflexivitate și echilibru în toate. Înseamnă și lupta cu pofta de vizibilitate, ștergerea sinelui exacerbat, ieșirea din temnița rece a egoismului și întâmpinarea caldă a aproapelui nostru, inclusiv a celui împovărat de patimi…

Postim nu doar abținându-ne de la anumite alimente, ci și de la devorarea celorlalți prin bârfă, de la răstignirea lor cotidiană prin trădări, minciună sau, duminical, prin predici samavolnic moralizatoare.

Decisive în perioada postului sunt blândețea și faptele bune faţă de ceilalţi, asupra cărora se răsfrânge astfel bunătatea noastră. Singura care ne va salva.

Postul unit cu rugăciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent

Postind, ne refacem profund relaţia personală cu ceilalți și nu le mai trecem cu vederea suferinţa de multe feluri, inclusiv pe aceea provocată de patimile pe care ne grăbim uneori să li le incriminăm chiar public.

Există inclusiv un post al cuvintelor, al ochilor, al urechilor.

Există și un post mediatic, care include dificila încercare de ieșire din adicția față de contemplarea propriei imagini reverberate în spațiul public și față de tehnologia care ne artificializează viața .

Postul este şi o formă de luptă spirituală cu diavolul, care nu ratează ocazia de a ne ispiti şi asedia mai intens chiar în perioada în care ne străduim să devenim mai buni, încercând să ne determine capitularea şi să ne împingă pe «calea cea largă» a comodităţilor şi a inerţiilor noastre cotidiene.

Postul unit cu rugăciunea este cel mai puternic scut împotriva răului cu multe chipuri prezent în lumea noastră din care discernământul și bunul-simț au fost progresiv și progresist evacuate. Prin post le putem redobândi.”, a transmis Vasile Bănescu.

FOTO: Doxologia

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza