Marți, 8 august, la Constanța, USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor – un tur al țării prin județe cu scopul de a promova proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), inițiat de parlamentarii Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu ar fi o instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.
„Anii trecuți nu s-a întâmplat nimic relevant cu privire la infracțiunile de mediu. La Ministerul Justiției, în 2021, se formase un grup de lucru, dar nu s-a mai făcut nimic, de aceea am ales sa venim cu un proiect de lege și să promovăm înființarea acestei instituții specializate în fiecare zonă a țării. Este o soluție la oprirea ilegalităților. DNA, DIICOT nu au fost în măsură să stăvilească fenomenul infracțional din zona de mediu”, a spus deputatul Stelian Ion.
Diana Buzoianu, vicepreședintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, a explicat că inițiativa se izbește de reacția categorică a sistemului. „Toți spun: nu se poate. Mafia pădurilor este puternică. Pădurile dispar. Legislația trebuie înăsprită deoarece cu girul legii se taie pădurile”.
Caravana USR va merge în zece județe afectate de tăieri ilegale unde parlamentarii vor avea discuții cu localnicii, reprezentanții autorităților și diferitelor ONG-uri implicate în protejarea mediului.
„Când ne luptăm cu forțe care au acces la bani și influență locală și centrală ai nevoie ca și binele să aibă structuri organizate. Trebuie sa punem la dispoziție tot atâtea resurse pentru a-i contracara”, a subliniat Diana Buzoianu.
USR a inițiat în 2020 Legea pentru organizarea şi funcționarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Legea a trecut de Parlament, dar Curtea Constituţională a României a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională.
Acum parlamentarii USR inițiază din nou acest proiect de lege îmbunătățit și actualizat și speră ca în sesiunea parlamentară ce va începe în această toamnă să fie dezbătut și votat.
Cum ar funcționa „DNA-ul Pădurilor”
DIIM, spun cei de la USR, este o structură creată pe modelul DNA/DIICOT și va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene și nu numai. DIIM va primi resurse adecvate și va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Garda de Mediu vor oferi DIIM date și informații despre orice situație care probează o infracțiune de mediu.
DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.
Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu, interni. DIIM va soluționa cazurile prezentate, cu celeritate și precizie, lucrând continuu pentru identificarea și dezmembrarea rețelelor de corupție ce acționează în domeniul său de activitate, propunându-și să descurajeze orice fapte viitoare.
DIIM va prezenta anual un raport asupra activității sale, raport care va fi prezentat Parlamentului de către Ministrul Justiției. DIIM va analiza problemele de impact de mediu așa cu rezultă ele din cazurile primite și va propune modificări legislative în domeniu.