TurismTurism oenologic în Dobrogea. Deputat: „Descoperirea cramelor trebuie să fie un produs...

Turism oenologic în Dobrogea. Deputat: „Descoperirea cramelor trebuie să fie un produs turistic”

În jurul producătorilor de vinuri se pot dezvolta întregi comunități, iar zonele respective au un potențial turistic deosebit. În acest sens există o inițiativă legislativă care așteaptă votul senatorilor.

Deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) este unul dintre inițiatorii proiectului de completare a OUG nr.142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a VIII-a – zona cu resurse turistice, inițiativă prin care se dorește ca zonele unde există producători de vinuri să fie considerate cu potențial turistic și să poată genera dezvoltarea uneia sau mai multor forme de turism oenologic.

„Încă de la începutul mandatului meu am spus clar că interesele Dobrogei și ale dobrogenilor vor fi principala mea politică în Parlamentul României”, spune deputatul.

Proiectul depus inițial la Camera Deputaților a fost propus într-o formă inițială incompletă, deoarece viza doar producătorii de vinuri Denumire de Origine Controlată (DOC).

„Acum am reușit, cu sprijinul domnului senator Remus Negoi, (căruia îi mulțumesc pentru sprijin și pe această cale), ca în ultima comisie raportoare din Senat să depunem un amendament prin care să fie incluse și zonele în care se află producătorii de vinuri varietale și vinuri cu Indicație Geografică Controlată”, spune deputatul Bogdan Bola.

El spune că astfel s-a eliminat o discriminare care putea să apară între producătorii de vinuri DOC și cei de vinuri varietale și cu Indicație Geografică Controlată.

„Dintr-o regretabilă eroare, am fi exclus foarte mulți producători de vinuri din Dobrogea care, deși au vinuri medaliate  pe plan național și internațional, nu ar fi beneficiat și ei de fondurile necesare dezvoltării turismului oenologic”, explică deputatul constănțean.

Astfel, în jurul acestor antreprenori de succes și a businessului pe care l-am proteja și dezvolta, comunitățile locale dobrogene vor putea să înflorească și să atragă turiști, s-ar putea crea noi locuri de muncă și să apară alte mici afaceri locale conexe.

În plus, cramele care produc vinuri varietale sau cu Indicație Geografică Controlată, având o activitate restrânsă pe un areal bine delimitat, reușesc să implice comunitățile locale în toată activitatea lor.

Descoperirea cramelor dobrogene, atât cele situate în arealul Dunării, cât și cele aflate pe colinele continentale bătute de soare și vânt, trebuie să fie un produs turistic de care regiunea noastră să profite.

De aceea, împreună cu domnul senator Negoi, vom merge până în pânzele albe cu susținerea acestei propuneri în Senatul României. În acest moment, având în vedere importanța amendamentului nostru, senatorii au dispus reanalizarea legii și convocarea comisiilor raportoare reunite în cel mai scurt timp.

Dobrogea merită mai mult, eu așa cred!”, adaugă Bogdan Bola, deputat Forța Dreptei.

Proiectul este acum în lucru la comisiile Senatului, urmând apoi să primească votul final. Senatul României este camera decizională.

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: