„Turism” în Delta Dunării. O ambarcațiune intră cu viteză printre păsări

Deși specialiștii recomandă operatorilor din turism și vizitatorilor să nu tulbure liniștea viețuitoarelor Din delta Dunării, în realitate, se pare că asta face parte din „distracția” unora.

Mai multe imagini postate pe Facebook arată cum o ambarcațiune, care oferă plimbări prin deltă, intră cu viteză printre păsări. Comentatorii sunt revoltați de situație și cer organelor de control (multe la număr) să identifice barca și să-l amendeze pe conducătorul acesteia.

198156692 10225352708433043 8089704001881082075 n
Foto: FB/Selaru Valentin

Oficial, conform ARBDD, anul acesta sunt autorizate 536 de ambarcațiuni care pot naviga pe teritoriul Rezervației delta dunării. Ele aparțin persoanelor fizice și juridice, iar aici sunt incluse și mijloacele de transport naval ale societăților de marfă și turiști care circulă pe brațele Dunării.

Tot în acest an, ARBDD a emis 82 de autorizații/permise pentru ambarcațiuni motorizate de mici dimensiuni pentru transfer/excursii turiști pentru perioada sezonieră.

Vitezele mari, efecte catastrofale

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) a tras un semnal de alarmă cu privire la un produs turistic, care poate deveni toxic pentru Rezervaţia Biosferei: „excursiile de o zi în Delta Dunării”

Efectele vitezelor mari, ale bărcilor care transportă turiști „de o zi”, asupra mediului sunt catastrofale, susţin cei din Asociaţia Delta Dunării.

Specialiştii în turism arată că delta se vizitează lent, în câteva zile, în bărci cu viteză mică sau în caiac canoe, cu ghizi care pot arată frumuseţea florei, a faunei, a tradiţiilor, a gastronomiei deltaice şi fireşte, la finalul excursiei lăsând locul curat, fără gunoaie.

„Ne aflăm într-o Rezervaţie naturală şi trebuie să învăţăm să o respectăm, să o protejăm, ca să se poată bucura şi generaţiile viitoare de această minune unică în Europa: Delta Dunării”, spune Cătălin Ţibuleac, președintele AMDTDD.

Foto: FB/Selaru Valentin

Urmărește-ne pe:

Doneaza