Primăria Constanța a emis luni trei certificate de urbanism care prevăd amplasarea în oraș a trei monumente dedicate principalelor comunități din municipiu, respectiv a unui bust care îl înfățișează pe Mustafa Kemal Atatürk, o statuie care îl reprezintă pe filantropul armean Armenag Manissalian și un monument dedicat aromânilor care au venit din Cadrilater.
Soclu cu bustul lui Atatürk
Astfel, municipalitatea va instala în zona Parcului Primăriei un monument cu bustul lui Mustafa Kemal Atatürk (n. 1881 – d.1938), fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia.
În România, monumente care îl înfățișează pe ’’părintele’’ Turciei moderne mai sunt amplasate la București, Hârşova şi Medgidia.
Statuia lui Armenag Manissalian
Totodată, pe strada Revoluției din 22 Decembrie 1989 din centrul vechi al Constanței va fi amplasată o statuie care îl reprezintă pe filantropul armean Armenag Manissalian (n. 1875 – d. 1934), primul lider al Uniunii Armenilor din România.
Manissalian și-a dedicat o mare parte a activității ajutorării celor peste 10.000 de armeni refugiați, pentru ca aceștia să obțină cetățenia română.
Monumentul ’’O sută de ani de la colonizarea aromânilor din Cadrilater, Dobrogea, România’’
De asemenea, în zona Parcului Tomis II, primăria va amplasa un monument cu numele ’’O sută de ani de la colonizarea aromânilor din Cadrilater, Dobrogea, România’’.
În anul 1920, aromânii din Grecia, Albania și Bulgaria au solicitat Guvernului României să le permită să se stabilească în Cadrilater din cauza dificultăților pe care le întâmpinau în țările în care se aflau.
Ulterior ei au fost nevoiți să-și lase casele și noile gospodării încropite și să se mute în Dobrogea de nord, în județele Tulcea, respectiv Constanța, drept urmare, aproximativ 15% din populația Dobrogei vorbește dialectul aromân, potrivit Wikipedia.
Ridicarea monumentelor se va realiza după ce Primăria Constanța va emite și autorizațiile de construire.
Citește și: