Primarul Constanței Vergil Chițac a anunțat că va construi două parcuri de mari dimensiuni, unul de 50 ha în spatele cartierului Tomis Plus, iar celălalt, de 20 ha, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de centrul comercial Tom.
În cazul celui din urmă, arheologii consultați de „Dobrogea Live” au declarat că terenul vizat este sit arheologic, perimetru unde au fost găsite obiecte din neolitic (aprox. 5.500 ani î.Hr.) și epoca romană (sec. I-III d. Hr.).
De altfel, în zonă a fost descoperită recent cea mai veche așezare din Constanța, din epoca de piatră.
Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) și Constantin Băjenaru, șeful serviciului Arheologie Preventivă din cadrul MINAC ne-au confirmat că terenul este sit din perioada neolitică (ultima perioadă a epocii de piatră), zonă din care s-au prelevat obiecte din acea epocă cu ocazia diverselor lucrări.
Tot în perimetrul terenului de pe malul lacului Siutghiol au fost identificate vestigii de case din epoca romană.
Cultura Hamangia în parc
Peste drum, în spatele cartierului Tomis Plus, se află cel de al doilea teren pe care Primăria Constanța intenționează să amenajeze un parc de 50 ha.
Săpăturile arheologice din zonă au scos la lumină, de asemenea, vestigii din perioadele neolitic și romană.
„Acel teren are potențial arheologic”, ne-a transmis Constantin Băjenaru.
De asemenea, arheologul Radu Petcu a confirmat că în partea nordică a terenului au fost identificate vestigii din perioada romană, în timp ce în partea de sud a perimetrului este o așezare Hamangia (cultură neolitică din perioada IV-II î.Hr).
Parcurile, șansa care ar putea salva siturile
Primarul Vergil Chițac a anunțat că pe cele două terenuri care însumează 70 ha intenționează să construiască două parcuri cu echipamente de petrecere a timpului liber, de relaxare și cu infrastructura necesară practicării sportului în aer liber.
„Concret, vorbim de piste de biciclete, stadion cu pistă de atletism, terenuri de tenis de câmp, zonă tenis de masă, perete pentru cățărări, zonă de fitness în aer liber, terenuri pentru padel/squash, locuri de joacă, terenuri multi-sport (baschet, fotbal, handbal, volei), mese pentru șah și așa mai departe. Bineînțeles, pe modelul marilor parcuri din occident, vor fi amenajate zone pentru hamace, cinema în aer liber, poieni pentru evenimente în aer liber și un lac artificial. Acestora li se adaugă zone de parc clasic (alei, bănci, gradene, pergole ș.a.), parcaje pentru biciclete, un food court și altele”, se arată într-un mesaj postat de edil în urmă cu o săptămână.
Deși terenurile sunt libere de construcții, o mare parte din suprafața lor aparține domeniului privat, ceea ce însemnă că Primăria va trebui să recurgă la exproprieri.
Dacă proiectele primarului se vor materializa, vestigiile din subsolul terenurilor vizate ar putea deveni primele comori antice ale Constanței valorificate in situ în ultimii 30 de ani.
Citește și: