Supărarea unui profesor din Medgidia: „Inspectoratul Școlar, campion la întrecerea socialistă în ramură”

Marius Furtună, profesor la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia, a postat zilele aceastea un amplu comentariu pe tema simulărilor la care sunt supuși elevii din anii terminali, dar și a relației dintre profesori și Inspectoratul Școlar Constanța.

„ISJ Constanța, campion la întrecerea socialistă în ramură!”

Cu mândrie patriotică se va raporta la minister că învățământul constănțean este pe primele locuri pe țară la simularea examenelor de final de ciclu de învățământ! În fiecare lună vom simula în tot județul Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat, în cea mai pură tradiție comunistă: în absoluta ignorare a intereselor elevilor, otova, nediferențiat, obligatoriu, fără transparență, fără justificarea necesității, eficienței, oportunității, fără dezbateri cu profesorii, cu elevii, cu părinții, o decizie venită din birourile unora care au pierdut contactul cu realitatea…

Câteva întrebări:

  • Care este temeiul juridic al modificării programului școlilor, al micșorării numărului de ore din Planurile cadru?
  • Care este temeiul juridic al obligării unui cadru didactic să fie prezent la școală mai mult de 8 ore/zi, așa cum prevede contractul de muncă? Unde în fișa postului scrie de astfel de obligații?
  • Ce se întâmplă cu restul elevilor? Vin la școală? Se pare că nu, atât timp cât articolul k al procedurii ce detaliază aceste simulări precizează clar că în spațiile în care se desfășoară simulările au acces doar persoane implicate în aceste simulări. Este legal să nu fie prezenți la școală toți elevii?
  • Cum se recuperează orele (conținuturile curriculare) pierdute de elevii din anii terminali în zilele simulărilor?
  • Cum se pot concentra elevii pentru rezolvarea subiectelor în timp ce colegii din anii mai mici vor face ore/vor ieși în pauze (dacă vor veni, totuși, la școală)?
  • Cine va realiza supravegherea elevilor în timpul simulărilor? Există suficienți profesori?
  • Cine va corecta lucrările scrise? Când? Unde în fișa postului apare această obligație?
marius furtuna
Prof. Marius Furtună – Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia sursa foto: Facebook M.F.

Sunt mult mai multe întrebări pe care sutele de cadre didactice le formulează retoric…

Evident, voi participa la aceste simulări! Particip deși, prin proiectul ROSE, derulez activități de pregătire a elevilor pentru Bacalaureat, vin sâmbăta și lucrez cu cei interesați, dăm periodic teste, inclusiv ”simularea” simulărilor, deși am avut anual promovabilitate de peste 95% a elevilor care au susținut examenul de bacalaureat la disciplinele socio-umane și nu consider că elevii mei au nevoie de aceste simulări suplimentare.

Voi participa pentru că sunt loial elevilor și colegilor mei, pentru că sunt PROFESOR.

M-am săturat, însă, de tipul acesta de a conduce! Lipsa de respect, colegialitate, impunerea unor obligații de multe ori absurde, birocrația excesivă și absența totală a comunicării trebuie să dispară!

Sunt din ce în ce mai convins că inspectoratele trebuie să fie desființate! Ele își justifică existența doar prin hârtiile pe care le pretind, prin situațiile cerute zilnic, prin cerințele adresate celor din teritoriu. Nu sunt utile absolut deloc educației.

Aștept ziua când un inspector (general) va veni să viziteze o școală pentru a înțelege realitatea acelui microcosmos: cum poate fi ajutat directorul, ce îi mai trebuie clădirii, ce își doresc elevii, ce dificultăți au profesorii, ce propuneri au părinții. O vizită în care vrafurile de hârtii vor fi uitate, când vor fi importanți doar oamenii! Când nu se vor pretinde lucruri, însă se vor oferi soluții! Când nu se va dicta, ci se va dialoga. Când nu vor mai fi raportări comuniste.

Când vom fi, împreună, DASCĂLI!”

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza