26.4 C
Constanța
sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăActualitateSingura plajă terapeutică pentru persoane cu dizabilități din România nu se va...

Singura plajă terapeutică pentru persoane cu dizabilități din România nu se va redeschide anul acesta

Gabriel Botezatu

Singurul sector de plajă din România dedicat persoanelor cu dizabilități amenajat în urmă cu doi ani în Mamaia nu se va redeschide anul acesta din cauza restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

“Regulile impuse de Guvern, care prevăd distanțarea socială, nu ne dau posibilitatea să deschidem și anul acesta plaja terapeutică. Nu avem șezlongruri ca la plajele convenționale, noi interacționăm în permanență. Noi organizăm pe plajă ateliere de creație și terapie în grupuri, iar aceste activități nu ne permit efectiv să respectăm regulile impuse”, a declarat pentru Dobrogea Live coordonatorul Centrului Pshihologic “Marea Neagră”, Cristina Gemănaru.

Inițiatorul proiectului a explicat că pentru beneficiarii plajei terapeutice, contactarea virusului ar putea avea urmări grave, întrucât mulți dintre ei au un sistem imunitar slăbit.

“Chiar și în cazul unei gripe comune, pentru aceste persoane poate fi mult mai agresiv față de alții”, a adăugat Gemănaru.

Speranțe pentru anul viitor

Aceasta a precizat că existența, timp de doi ani, a acestei plaje a fost extrem de apreciată de persoanele cu handicap și în continuare sună o mulțime de beneficiari să întrebe dacă se va redeschide și în acest sezon.

“Sper ca anul viitor să redeschidem plaja, chiar să ne mutăm și în celelalte stațiuni”, a mentionat reprezentantul Centrului Pshihologic “Marea Neagră”.

În urmă cu doi ani, proiectul asociației a fost la un pas să fie sortit eșecului, însă un concesionar a cedat 2.000 de metri pătrați de plajă pentru amenajearea centrului terapeutic.

Asta după ce, inițial, Apele Române a alocat organizației non-profit un sector de plajă de două hectare, iar, ulterior, s-a răzgândit, preferând să închirieze acea zonă unor beach baruri.

Din acest motiv, coordonatorul plajei destinate persoanelor cu nevoi speciale a explicat că nu va mai apela la sprijinul instituției în viitoarele proiecte.

Pe de altă parte, contactat de Dobrogea Live, noul director general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Bogdan Bola se arată deschis unei colaborări cu asociația.

“Sunt deschis pentru identificarea unui forme de colaborare în ceea ce privește intenția asociației de a amenaja anul viitor un sector de plaja dedicat persoanelor cu dizabilități”, a declarat Bola.

Singura plajă terapeutică din România, amenajată cu rampe de acces pentru fotolii rulante, era destinată oricărei persoane deținătoare de certificat de handicap.

Foto: Mediafax

Cele mai populare

Recent Comments