Adrian Dogaru, șeful Poliției Locale Hârșova, a fost demis de primarul Viorel Ionescu în luna aprilie 2022. Deoarece acesta a considerat că dispoziția edilului este ilegală, s-a adresat instanței care i-a dat dreptate pe fond.
Adrian Dogaru a condus Poliția Locală Hârșova în perioada noiembrie 2019 – aprilie 2022. Surse din Primăria Hârșova susțin că între edil și polițist au intervenit tensiuni care în cele din urmă au dus la demiterea lui Dogaru.
În fața judecătorilor, fostul șef al Poliției Locale a solicitat anularea dispoziției Primarului Orașului Hârșova nr. 244/12.04.2022 privind încetarea raportului de serviciu din funcția publică de conducere Şef Serviciu Poliție Locală Hârșova; repunerea pârților în situația anterioară emiterii dispoziției contestate, în sensul reintegrării reclamantului în funcția publică de conducere; obligarea pârâtului la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate, recalculate şi cu celelalte drepturi bănești de care ar fi beneficiat de la data emiterii dispoziției atacate şi până la reintegrarea efectivă în funcția publică deținută anterior emiterii dispoziției atacate; obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
Citește și: Dosar penal în cazul morții preotului Moroșan. Polițiștii cercetează infracțiunea de ucidere din culpă
Cum a fost destituit șeful Poliției Locale
Prin referatul 2342/09.02.2022 întocmit de Inspectorul din cadrul Compartimentului Resurse Umane şi Salarizare şi aprobat de Primarul Oraşului Hârșova s-a arătat că în conformitate cu prevederile art. 18 al. 2 şi al. 6 din Legea nr. 155/2010, s-ar impune ca Adrian Dogaru, în calitate de Şef Serviciu Poliţie Locală şi în calitate de poliţist local, să urmeze un program de formare iniţială într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În câteva zile, Adrian Dogaru a răspuns adresei semnate de primar arătând că deține calitatea de ofițer în rezervă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, grad obținut în urma cursului realizat în anul 1992 în cadrul Unităţii 0865 Câmpina, specializarea pază şi ordine – transmisiuni, astfel că deveneau incidente dispozițiile art. 18 al. 3 din Legea nr. 155/2010. Totodată, Dogaru a menționat că , în eventualitatea în care s-ar fi apreciat contrariul, este de acord să efectueze un nou program de pregătire.
Citește și: Primăria Hârșova, obligată să facă publice contractele cu „Dumnezeul achizițiilor”
Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova a revenit cu o adresă în 8 aprilie 2022 prin care i-a solicitat șefului Poliției Locale să facă dovada absolvirii programului de formare iniţială într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Era o zi de vineri după-amiază, iar dovada trebuia făcută până luni, ora 16.00.
„Termenul acordat pentru prezentarea unui document eliberat de CMJ Constanţa care să ateste îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 18 al. 3 din Legea nr. 155/2010 era nerezonabil, întrucât programul de lucru al acestei instituţii era 08.00 – 16.00, exclusiv în zilele lucrătoare”, spune Dogaru în documentele depuse la instanță.
Pe 12 aprilie 2022, primarul Viorel Ionescu dispune eliberarea din funcție a șefului Poliției Locale.
Citește și: Avocat: Ciucă și Bode, „doctorii” care transformă România într-un regim totalitar
Motive de ilegalitate invocate de polițist
Adrian Dogaru a cerut instanței anularea dispoziției primarului invocând faptul că aceasta este nelegală întrucât în cuprinsul său nu au fost indicate, în concret, împrejurările factuale ce au determinat eliberarea sa din funcție; simpla enumerare, în preambulul dispoziţiei, a unor acte interne (referatul Serviciului de Salarizare şi Resurse Umane din cadrul Primăriei și punctul de vedere al serviciului juridic), ce nu i-au fost comunicate şi al căror conţinut nu îl cunoaşte, fără nicio explicaţie ori lămurire suplimentară, nu echivalează cu o motivare în fapt a actului administrativ atacat.
De asemenea, Adrian Dogaru a apreciat că dispoziţia Primarului este nelegală, fiind emisă cu nerespectarea dispoziţiilor art. 533 din Codul administrativ, în cuprinsul dispoziţiei nu a fost indicat temeiul legal al încetării raportului de serviciu, nu a fost indicată data de la care urma a înceta raporturile de serviciu, nu cuprinde menţiuni cu privire la instanţa de contencios administrativ competentă a soluţiona eventuala contestaţie formulată împotriva acestui act administrativ, nu a fost indicată modalitatea de acordare a termenului de preaviz.
Citește și: Valentin Vrabie, bun de plată pentru festivismele de la Peștera. Va scoate din buzunar peste 71.000 de lei
Cum s-a apărat primarul
Pârâtul, primarul orașului Hârșova, a susținut că dispoziția prin care l-a eliberat din funcție pe șeful Poliției Locale este motivată în fapt și are indicat temeiul legal al încetării raportului de serviciu.
„Luând în considerare forma imperativă a HG privind aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a Politiei locale, primarul apreciază că si şeful Politiei Locale are obligația participării la un curs de inițiere, în plus, având şi obligația, ca în programul de studiu să prevadă un modul de management, cu durata de minim 30 zile, cursuri pe care Adrian Dogaru nu a făcut dovada că le-a absolvit”, se arată în apărarea depusă de primar și citată de instanță.
De asemenea, primarul Viorel Ionescu a arătat că reclamantului i-a fost transmis şi preavizul 6620/13.04.2022, prin care i s-a oferit un termen de 30 de zile, anterior încetării raportului de muncă.
Decizia judecătorilor
Judecătorii tribunalului Constanța – Secția de Contencios Administrativ – au concluzionat că dispoziția primarului cuprinde temeiul legal al încetării raportului de serviciu, iar temeinicia actului administrativ de eliberare din funcția publică de conducere este pe deplin justificată şi argumentată de către organul emitent.
Judecătorii au stabilit că Adrian Dogaru nu a dovedit faptul că provine din structurile de ordine şi siguranță ale MAI, sau că ar fi urmat un program de pregătire iniţială într-o instituţie de învăţămând din cadrul MAI. Adeverința obținută de el în luna aprilie 2022, de care se prevalează, este emisă de către Centrul Militar Zonal Constanţa, nicidecum de către structurile din cadrul MAI.
„Aşadar, cu toate că instanţa reţine temeinicia actului administrativ în privinţa măsurii încetării raportului de serviciu al reclamantului din funcţia publică de conducere, constată totuşi că dispoziţia atacată este dată cu încălcarea condițiilor de formă cerute de lege, încălcări care sunt sancționate cu nulitatea de drept, conform art. 535 C.adm., care stipulează că „actele administrative întocmite cu nerespectarea dispoziţiilor art. 528-533 sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanţa de contencios administrativ competentă, în condiţiile legii”, spun judecătorii.
Tribunalul constată că Dispoziţia nr. 244/12.04.2022, nu respectă dispozițiile de la alin.1 literele d), f) şi aliniat 2 ale art. 533, în sensul că nu cuprinde data de la care încetează raporturile de serviciu ale funcţionarului public, instanţa de contencios administrativ competentă şi nici nu conţine modul de aplicare a prevederilor art. 519 alin. (4) şi (6), respectiv, modul de aplicare a prevederilor art. 519 alin. (7) şi (9) .
În consecință, Tribunalul Constanța a dispus anularea dispoziției prin care primarul Viorel Ionescu l-a eliberat din funcție pe Adrian Dogaru, a dispus reintegrarea acestuia în funcția publică deținută și a obligat pârâtul la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu diferența între veniturile obținute în perioada respectivă şi cuantumul salariilor indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, respectiv, de la data de 12.04.2022 şi până la data reintegrării efective.
Adrian Dogaru a făcut recurs, iar procesul se va judeca la Curtea de Apel Constanța.