ActualitateȘantierul ilegal de pe faleza Mangaliei a ajuns în atenția Comisiei interministeriale...

Șantierul ilegal de pe faleza Mangaliei a ajuns în atenția Comisiei interministeriale pentru clarificarea situaţiei terenurilor aferente zonei costiere

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Lucrările de faleza Mangaliei realizate de către proprietarii Hotelului Corsa, în baza unei autorizații emise ilegal de municipalitate (detalii aici), au intrat în atenția Comisiei interministeriale pentru clarificarea situaţiei terenurilor aferente zonei costiere, entitate înființată anul trecut prin decizia prim-ministrului.

Neregulile de pe faleza Mangaliei au fost prezentate Comisiei interministeriale de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța, la sesizarea jurnalistului Alexandru Căutiș.

OCPI subliniază un aspect complementar privind nelegalitatea lucrărilor – taluzul a fost consolidat cu fonduri europene – în condițiile în care reglementările prevăd ca destinația acestuia să nu fie schimbată.

Sursa document: Alexandru Căutiș

Publicația noastră a arătat că proprietarii Hotelului Corsa din Mangalia au început construirea unei clădiri cu spații de cazare și restaurant pe faleza orașului în baza unei autorizații de construire emisă de Primăria Municipiului fără avizele Agenției pentru Protecția Mediului, Comitetului Naţional al Zonei Costiere și Apelor Române.

Potrivit legii, în zona de coastă nu se poate construi fără avizele celor trei instituții.

Deși acestea au respins emiterea acordurilor, Primăria Mangalia a eliberat în lipsa documentelor obligatorii o autorizație de construire pentru SC Eco Corsa, care prevede edificarea unui imobil de P+1 cu funcțiunea spațiu comercial și spații de cazare pe faleza orașului, chiar în fața Hotelului Corsa, deținut de beneficiarii șantierului, soții Liliana Daniela și Remus Octavian Becheru, finii fostului primar Zanfir Iorguș.

Arhitectul-șef blochează accesul la informații publice

Am solicitat proaspătului arhitect-șef al Mangaliei, Cristian Gabriel Dună, copii după certificatul de urbanism și autorizația de construire, însă acesta a refuzat să ni le transmită.

Blocarea accesului la informații din partea șefului Urbanismului nu ne-a împiedicat să obținem confirmarea că autorizația a fost emisă ilegal, întrucât consilierul județean Semiran Abdurefi ne-a pus la dispoziție deciziile de respingere a proiectului formulate de Agenția pentru Protecția Mediului și Apelor Române.

Construcțiile din zona costieră se supun unui regim special de avizare, iar nu mai puțin de patru acte normative stabilesc că plajele și falezele reprezintă domeniu public al statului și sunt bunuri inalienabile.

Contactat de publicația noastră, Remus Octavian Becheru, beneficiarul proiectului de pe faleză, a închis telefonul după ce ne-am prezentat.

În așteptarea deciziei Prefecturii și ISC Constanța

Consilierul județean Semiran Abdurefi, ne-a transmis că a înștiințat atât Prefectura Constanța, cât și Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Constanța despre șantierul autorizat ilegal de Primăria Mangalia.

Pe de altă parte, sunt rezerve în privința unei intervenții obiective din partea ISC.

Iată de ce: arhitectul-șef al Mangaliei, Cristian Gabriel Dună – cel care a validat șantierul de pe faleză – este fratele finanțatorului Pro România – Dumitru Dună, care la rândul său este cunoscut pentru relațiile de prietenie și afaceri care îl leagă de Dayan Fetislam, noul inspector-șef al ISC Constanța.

Menționăm că autorizația neconformă a fost emisă după ce proprietarii Eco Corsa au mai început, la sfârșitul anului trecut, să toarne fundația clădirii, lucrări oprite atunci de Garda de Mediu și sancționate cu 6.000 lei pentru lipsa autorizației de construire.

Între timp, după cum am arătat mai sus, beneficiarul a obținut autorizația, însă aceasta este nulă în lipsa avizelor menționate.

Soții Becheru au primit în concesiune terenul de pe faleză în 1996, anul în care nașul celor doi, Iorguș, a debutat la conducerea Primăriei.

Subliniem că patru acte normative stabilesc că plajele și falezele reprezintă domeniu public al statului, bun inalienabil (detalii aici).

Sursa foto: Alexandru Căutiș

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: