1.4 C
Constanța
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitateRoata panoramică de lângă faleza Constanței, în atenția DSP: Doar o persoană...

Roata panoramică de lângă faleza Constanței, în atenția DSP: Doar o persoană în cabină, dacă nu e însoțită de familie

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Direcția de Sănătate Publică Constanța va trimite inspectorii la roata panoramică din apropierea falezei Constanța pentru a verifica condițiile în care se permite accesul în cabinele instalației, a declarat pentru Dobrogea Live directorul instituției, Cristina Mihaela Schipor.

„Dacă în cabine nu se poate respecta distanțarea de 1,5 metri, persoanelor care nu fac parte din aceeași familie trebuie să li se permită accesul doar câte una. Vom merge acolo și vom vedea ce măsuri se impun”, a explicat șefa DSP Constanța.

De asemenea, prefectul Constanței, George-Sergiu Niculescu a declarat pentru Dobrogea Live că marți a avut loc o întâlnire cu reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții de intervenție și control, unde s-a luat în discuție și subiectul roții, „iar în legătură cu acest caz, urmează să fie notificat DSP”, a spus prefectul Constanței.

Amintim că publicația noastră a prezentat încă dinaintea inaugurării instalației de agrement că aceasta nu va putea funcționa fără să încalce normele de distanțare socială de minim 1,5 metri. Asta pentru că interiorul cabinelor au la nivelul șezutului o lungime de doar aproximativ 135 centrimetri, în timp ce spațiul dintre cele două băncuțe este de circa 55 de centimetri.

Cu alte cuvinte, dacă intră două persoane în aceeași cabină, le este practic imposibil să stea la o distanță de cel puțin 1,5 metri, așa cum indică rigorile pentru prevenirea răspândirii COVID–19.

Pentru a ne putea face o idee mai clară despre dimensiunile unei cabine, doi adulți de înălțime medie care stau față în față vor trebui să depună efort să nu-și atingă genunchii, iar dimensiunea exterioară a capsulei nu depășeșete două treimi din lungimea unei biciclete obișnuite.  

Primaria se dezice de „roată” când apar subiecte sensibile

De la inaugurarea angrenajului, în urmă cu aproape o săptămână, în fiecare seară sute de turiști stau la coadă pentru a urca în noua atracție a orașului, iar administratorul permite accesul în cabină până la patru persoane, indiferent dacă acesta fac parte din aceeași familie sau este un grup oarecare.

Am contactat unul dintre asociații firmei care administrează instalația pentru a obține un punct de vedere, însă, după o explicație incoerentă, acesta ne-a închis telefonul.

Totodată, am încercat să obținem o reacție pe acestă temă de la Primăria Constanța, întrucât ea este instituția care și-a asumat încă din stadiul de proiect rolul de comunicator, însă se pare că se dezice de investiție când apar subiecte sensibile. Practic, roata “ca la Londra”, așa cum a numit-o primarul Decebal Făgădău, a fost încă de la început un exercițiu de imagine a administrației locale, însă când operarea instalației ridică probleme de siguranță publică, reprezentanții primăriei refuză să comunice. “Adresati-vă organelor competente!”, ne-a îndemnat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Adriana Deoancă. După cum se vede mai sus, i-am urmat sfatul.

Operatorul roții – zero cifră de afaceri, un angajat, experiență de nici un an

Panoramica Transilvania, firma din Săcele, jud. Brașov, care administrează roata din cel mai important punct turistic al Constanței, a fost înființată în urmă cu 11 luni, când avea un angajat, cifră de afaceri zero, și conform Registrului Comerțului, anul trecut a înregistrat pierderi de 10.648 lei.

Trebuie menționat că operarea unei instalații de agrement la mare înălțime presupune asumarea unor responsabilități legate de siguranța oamenilor, iar experiența în acest tip de activități ar trebui sa fie esențială în criteriile Primăriei când aprobă astfel de investiții, mai ales în condițiile în care aceasta din urmă și-a asumat rolul de partener, cel puțin pe partea de imagine.

Proaspăta firmă este administrată de doi asociați, iar activitatea CAEN a acesteia este „Bâlciuri și parcuri de distracții”.

La începutul anului, la cinci luni după înființarea firmei din Săcele, primarul Constanței, Decebal Făgădău anunța construirea unei „roți ca la Londra” în parcarea din proximitatea falezei.

Comparația a fost cel puțin exagerată. Față de London Eye, roata de la Constanța este de patru ori mai mică, în timp ce dimensiunea unei cabine este de șase ori mai redusă.

Roata panoramică de la Constanța, cu o înălțime de 36 de metri (aproximativ înălțimea unui bloc cu 10 etaje), a fost adusă din Italia şi are în total 26 de cabine; o cabină este rezervată persoanelor cu dizabilităţi, iar una va fi cabina VIP.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments