Marea NeagrăRizea a solicitat urgentarea emiterii decizei prin care ABADL este obligată să...

Rizea a solicitat urgentarea emiterii decizei prin care ABADL este obligată să facă public un studiu ținut secret

În luna iunie, deputatul constănțean Cristina Rizea a câștigat definitiv în instanță obligarea Administrației Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) de a-i pune o copie a “Studiului geologic şi geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre”, document pe care instituția refuză să-l facă public.

Demersul parlamentarului a fost făcut în urma unui articol publicat de „Dobrogea Live”, care arată că ABADL refuză să facă public documentul care care ar putea dezvălui terenurile înstrăinate ilegal între Năvodari și Vama Veche.

Decizia va putea fi pusă în practică după ce Curtea de Apel va emite un document în acest sens, iar deputatul a anunțat într-un comunicat că a solicitat instanței urgentarea procedurilor de eliberare a actelor.

Lucrarea, care conține hărți detaliate ale zonei de litoral, a fost finalizată în 2015 de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar.

Practic, studiul comandat de ABADL trasează granița dintre teritoriul care aparține statului, prin Apele Române, și cel care intră sub autoritatea primăriilor de pe aproape tot întinsul litoralului.

Surse apropiate situației au declarat pentru „Dobrogea Live” că studiul poate dezvălui cu ușurință terenurile care ar fi trebuit să fie în proprietatea statului (și nu sunt) și a construcțiilor ilegale de pe plajele și taluzurile cuprinse între Năvodari și Vama Veche.

Este cunoscut faptul că în ultimii 20 de ani, cei aproximativ 75 de kilometri de litoral cuprinși în analiză au fost ținta intereselor imobiliare, iar o mare parte din terenuri a fost înstrăinată abuziv, cel mai sonor caz fiind al retocedărilor ilegale din Constanța.

Comunicatul integral al deputatului Cristina Rizea:

Studiul geologic și geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche este un document care stă la baza tuturor intervențiilor și construcțiilor din zona litoralului: extindere a plajelor, autorizații de construcții etc, realizat de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

În curând se împlinește un an de când deputata de Constanța Cristina Rizea a cerut acest studiu Administrației Bazinale, care a refuzat să comunice acest document de interes public, realizat din bani publici.

„În urma unei acțiuni în instanță, ajunsă până în faza de recurs la Curtea de Apel Constanța, instanța a decis că refuzul ABADL este unul ilegal și că aceștia sunt obligați să-mi comunice o copie certificată a acestui document. Decizia este definitivă din 09.06.2022, dar până la comunicarea acesteia (aspect încă nerealizat), executarea acesteia este blocată…procedural!

Marți am solicitat Curții de Apel Constanța să urgenteze redactarea și comunicare deciziei. În același timp, am adresat o cerere către ABADL, somându-i să nu mai tergiverseze eliberarea informației de interes public. Vom vedea în zilele următoare dacă există bună-credință din partea unei instituții publice, finanțată din banii noștri. Sau poate încă speră că pot ascunde acel document”, a declarat Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța.

Legea drepturilor de autor nu se aplică lucrărilor plătite din bani publici și cetățenii au dreptul să știe pe ce s-au cheltuit banii lor. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă și cei de la ABADL care refuză să pună la dispoziție o copie a Studiului geologic și geomorfologic de delimitare a falezelor Marii Negre pe sectorul litoral Cap Midia-Vama Veche.

Sursa foto: Rafael Cucu

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: