Restaurarea casei de 100 de ani, care a aparținut lui Albert Theiler, a fost finalizată

Lucrările de restaurare a unei clădiri construite în perioada 1921-1929 în centrul vechi al Constanței, la numai 50 de metri de Piața Ovidiu, au fost finalizate.

Casa aparține omului de afaceri Andrei Muntmark, care a declarat pentru „Dobrogea Live” că destinația imobilului va fi de spații de birouri și nu va fi vândută după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Clădirea, care are 30 de încăperi desfășurate pe aproape 700 de metri, este situată pe strada N. Titulescu, vizavi de mai celebra Casă cu lei.

Citește și: “Casa cu lei” va fi reabilitată

Reabilitarea a constat în restaurarea fațadelor – prin păstrarea elementelor arhitecturale existente, amenajarea interioară, inclusiv refacerea instalațiilor sanitare și electrice, reamenajarea mansardei.

Din punct de vedere al sistemului structural nu au avut loc lucrări majore.

Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice, iar proprietarul a declarat că dorește să readucă imobilul la forma sa inițială și să păstreze intactă alura istorică a clădirii.

Nicolae Titulescu nr 14 Constanta
Restaurarea casei de 100 de ani, care a aparținut lui Albert Theiler, a fost finalizată 2

Din prima tranzacție de vânzare – cumpărare între Mișu Grigorescu și Albert Theiler, rezultă că imobilul a fost edificat în perioada 1921-1929. Albert Theiler, fostul vicepreședinte al Comunității Israelite, a fost unul dintre cei mai bogați constănțeni și este cel care a construit casa Theiler și Hotelul Regina, cunoscut noua astăzi sub numele de Hotel Intim.

Între anii 1960-1990 clădirea a fost proprietatea Statului, prin HCM nr. 8/1960, fiind administrat de ICRAL Constanta, cu funcțiune de locuințe colective.

După retrocedarea imobilului către moștenitori, în 2009, acesta a fost vândut actualului proprietar, în 2018.

În perioada 1929-1960, având în vedere activitatea predominantă din zona peninsulară și activitatea desfășurată de proprietarii anteriori, se presupune că imobilul a avut destinație de spații comerciale/sediu de birouri.

Urmărește-ne pe:

Doneaza