ActualitateReacția constănțenilor după ce Primăria a anunțat că orașul are o nouă...

Reacția constănțenilor după ce Primăria a anunțat că orașul are o nouă stemă: „O bătaie de joc”

Primăria Constanța a anunțat joi, 4 iulie, că municipiul are o nouă stemă care se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în două. Inițial, Primăria Constanța a prezentat 3 variante care au fost supuse dezbaterii și consultării, iar cea aleasă a fost aprobată de Consiliului Local al municipiului Constanța și înaintată Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Ca urmare a sugestiilor de modificare venite din partea Comisie a fost realizată această variantă reprezentativă pentru municipiul Constanța.

Ce reprezintă stema

Noua stemă a municipiului Constanța

Conform primăriei, în partea dreaptă, pe fond roșu, se află silueta unui Far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur. Farul face trimitere la Farul Genovez, monument de referință pentru evoluția istorică a Constanței. El a fost construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far, ridicat de negustorii genovezi, ajunși în Marea Neagră, în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleză, el a funcționat până la inaugurarea portului modern, în anul 1913.

În partea stângă, pe fond verde, este prezentată zeița Fortuna, îmbrăcată cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl. Părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, simbol al prosperității pe care o oferă orașului, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii. Zeița Fortuna are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin – zeul Ponthos – nud, ieșind din valurile mării. Acesta este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii. Imaginea cu cele două personaje este inspirată de grupul statuar, descoperit la Constanța în anul 1962, odată cu alte 23 de sculpturi care formează tezaurul de sculpturi de la Tomis și care se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În vârful scutului, trei fascii subțiri undate de argint trec dintr-o partiție în alta. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate. Acestea semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Fosta stemă a municipiului Constanța (stânga) și drapelul orașului

Ce spun constănțenii

Iată câteva comentarii postate de constănțeni pe pagina de Facebook a Primăriei Constanța:

Atât s-a putut…Pretenții de municipiu ,în realitate o comună cu ieșire la mare…

Sunt scoși protectorii Constanței Sfinții Constantin și Elena și venim cu simboluri păgâne!

O mizerie ce nu are legătură cu identitatea orașului.

Felicitari! Inca o dovada ca sunteti blocati in mediocritate

Apă/Valuri gri, precum viitorul orașului sub administrația Chițac.

Ca o sugestie,nu credeți totuși că alb-albastru ne-ar fi coafat mai bine ? Sunt culorile reprezentative acestui oraș,rosu și verdele ăla fluorescent nu le văd nici rostul și nici locul…!

Oribil. Cred că era mai interesant buldoexcavatorul din intersecția Tomis III . Poate fi considerat emblema orașului, la cat de des a apărut în peisaj. Sau, operele de artă ale dezvoltatorilor. Blocurile începute și neterminate din cauze diverse. Sau, străzile asfaltate cu greu prin unele cartiere și stricate de dezvoltatorii care au început să construiască după ce s a asfaltat, să nu și murdărească anvelopele utilajelor.

O bătaie de joc inimaginabilă. Ce-a ajuns să fie Constanța…

A fost lucrata in paint de un incepator? Cred ca cu greu putea fi o stema mai neinspirata decat asta, ca da o zic politicos. Inainte sa se adopte mizeria asta, nu puteau fi consultati si locuitorii municipiului ? La cata „informare” faceti pe pagina asta, cred ca era destul de important acest subiect, mai ales ca s-ar rezolvat problemele serioase si grave ale municipiului si fix de stema v-ati impiedicat. Urmatorul pas ar fi si schimbarea numelui municipiului, ca poate unora le e greu sa numere atatea litere, la cat de mediocri sau incompetenti de-a dreptul sunt unii de prin primarie.

Cumva a fost facuta in Paint si a costat 20.000 de euro?

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: