Certificatul de urbanism și autorizația de construire care permit ridicarea unui hotel cu 5 etaje peste o piscină construită în anii ’70 pe plaja Olimp a fost contestat în instanță de către firma Complex Hotelier Steaua de Mare SRL.
Reclamantul s-a îndreptat în instanță împotriva firmei Alpin 2000, primarului municipiului Mangalia, Consiliului Local Mangalia, Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) și Apelor Române.
Publicația a scris în urmă cu două luni că proprietarii celebrului Hotel Alpin din Poiana Brașov, familia Aron, au demolat o piscină de 2.100 mp situată pe plaja Olimp, construită în anii ’70 odată cu stațiunea, bazin peste care firma Alpin 2003 SRL vrea să ridice un hotel cu 5 etaje și 124 de camere.
Subliniem că piscina care aparținea de Hotel Oltenia și pe care afaceriștii vor să construiască clădirea, este situată pe plajă, iar potrivit legii (leg. nr. 107/1996, leg. nr. 213/1998, leg. nr. 18/1991 și OUG nr. 202/2002), plajele și falezele sunt inalienabile și nu se pot edifica pe ele decât construcții provizorii din structură ușoară.
Mai mult de atât, piscina este situată la mai mult 50 de metri în interiorul zonei de protecție costieră, perimetru pentru care este interzis autorităților să emită autorizații și avize pentru construire.
După cum se poate observa în imaginea de mai jos, care reprezintă limita zonei de protecție costieră, piscina pe care va fi construit hotelul se află pe teritoriu protejat de lege, așa cum indică datele ABADL.

Cu toate acestea, Primăria Mangalia a eliberat vara trecută autorizația de demolare a bazinului și vestiarelor aferente, și construire “complex hotelier S+P+5E – hotel, restaurant, piscină, spații multifuncționale, SPA”.
Autorizația a fost emisă în baza avizului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), care este administratorul plajelor române, și în baza acordului eliberat de către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța (APMC).
Toate cele trei instituții – Primăria Mangalia, ABADL și APMC sunt cunoscute pentru abuzurile comise în favoarea dezvoltatorilor imobiliari care au construit ilegal pe plajă și faleze. Exemple sunt chiar cele două hoteluri aflate în linie cu piscina.

De subliniat că investiția firmei Alpin 2003 SRL nu se limitează doar la suprafața de 2.100 mp, cât a avut zona de agrement a piscinei, ci se întinde pe un total de aproape 4.500 mp, ceea ce indică faptul că viitorul complex va cuprinde și faleza. Or, cum am amintit mai sus, legea prevede că și taluzurile beneficiază de același regim de restricții de construire ca și în cazul plajelor.
Piscina construită odată și cu stațiunea Neptun – Olip a aparținut Hotelului Oltenia, care acum se află în proprietatea familiei constănțene Bucovală, care l-a cumpărat în 2019 de la omul de afaceri Gheorghe Bosînceanu. Astfel, deducem că familia Aron a cumpărat piscina ori de la fostul, ori de la actualul proprietar al Hotelului Oltenia.

Alpin 2003 SRL, firma care construiește hotelul peste piscină este deținută de Claudiu Aron, Ileana Roxana Aron și David Aron, familie care controlează și celebrul Hotel Alpin din Poiana Brașov.
Stațiunea Neptun-Olimp a luat naștere în anii ’70 și era mândria regimului comunist.
Citește și: