10.4 C
Constanța
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăPrimării DobrogenePROFIL DE CANDIDAT. Florin Chelaru (PSD): Năvodari va avea una dintre cele...

PROFIL DE CANDIDAT. Florin Chelaru (PSD): Năvodari va avea una dintre cele mai moderne școli din județ

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Florin Chelaru, actualul primar al Orașului Năvodari și candidatul PSD pentru un nou mandat, este absolvent al Facultății de Chimie Industrială din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” Iași, specialitatea Chimie Macromoleculară. Este membru al Partidului Social Democrat din anul 2010, iar între anii 2008 și 2016 a deținut funcția de viceprimar al Orașului Năvodari.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al orașului Năvodari?

Florin Chelaru: În primul rând este vorba despre construirea Școlii nr. 3.

Am semnat contractul de finanțare în valoare de 4 milioane de euro – fonduri europene, care ne va permite să construim la Năvodari una dintre cele mai moderne și bine dotate unități de învățământ din județul Constanța. Această școală este situată pe str. Pescărușului lângă corpul care a fost construit în urmă cu mulți ani. Nu am vrut să irosim acea construcție, care s-a degradat între timp, așa că am decis să o integrăm în actualul proiect. Astfel, vom reabilita de la zero imobilul existent,  iar lângă acesta vom construi o clădire nouă de P+3, unde vor fi toate laboratoarele, biblioteca, sala de festivități, săli de clasă. De asemenea, o altă construcție va adăposti sala de sport. Vor mai fi amenajate terenuri de sport în aer liber, spații verzi, iar întregul perimetru va fi înconjurat de o perdea verde de copaci.

Proiectul cuprinde construirea a 20 de săli de clasă, 8 laboratoare, sală de sport, bibliotecă, sală de ceremonii, terenuri de sport exterioare, spații verzi, toate acestea se vor construi de la zero și vor face din Școala nr.3 din Năvodari un etalon al condițiilor în educație.

Linia de transport persoane 23, Năvodari – Constanța

Împreună cu Primăria Constanța, CT Bus și alți colegi din zona metropolitană am pus bazele înființării unor rute noi de transport persoane cu autobuze moderne.

Năvodărenii vor beneficia astfel, în curând, de o alternativă la transportul în comun, prin revenirea liniei 23 la Năvodari. Vor fi înființate trei tipuri de transport public care vor face legătura cu județul Constanța: transport special pentru elevi, transport turistic și transport de masă pentru populație. Ca element de noutate va fi înființată inclusiv linia de transport de noapte. Elevii și cadrele didactice, precum și persoanele cu probleme sociale și persoanele vârstnice vor beneficia de compensații la transportul public în comun.

Transportul se va asigura cu autobuzele CT Bus existente și ar trebui să devină funcțional la începutul anului viitor. În momentul de față se află în consultare publică acest proiect, cetățenii primind chestionare pentru a stabili de comun acord care vor fi rutele interioare, stațiile, programul de circulație și capetele de linie.

Infrastructură

În ultimii 4 ani, la Năvodari au demarat ample programe de modernizare și extindere a infrastructurii, toate finanțate din surse externe (fonduri europene și guvernamentale):

– modernizarea drumului spre Corbu și amenajarea lui inclusiv cu piste pentru bicicliști (4,5 mil. euro);

– realizarea infrastructurii în Mamaia Nord: înființare sistem canalizare ape pluviale, amenajare și asfaltare străzi, amenajare trotuare cu pavele – 4 milioane euro;

– realizarea infrastructurii în noul cartier pentru tineri Midia Sat: introducere rețea canalizare și alimentare cu apă, asfaltare drumuri, amenajare trotuare, introducerea rețelei electrice, iluminat public – 7 milioane euro;

– asfaltarea a 32 de km de străzi în ultimii 4 ani;

– amenajarea a peste 1000 de noi locuri de parcare în ultimii 4 ani.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent orașul Năvodari?

Printre primele probleme, dar și priorități ale primăriei, se numără infrastructura insuficientă în cartierele mărginașe. Năvodariul s-a extins foarte mult și din păcate birocrația și resursele materiale nu ne-au permis tot timpul să ținem pasul.

Din fericire, țin să vă anunț că în momentul de față se află în faza de licitațe o investiție importantă, care va extinde rețeaua de canalizare și alimentare cu apă și va moderniza conductele existente în Mamaia Sat și mai multe zone cu probleme din Năvodari. În câteva luni vor începe lucrările.

O altă problemă a orașului pentru care lucrăm să găsim soluții este cea a câinilor comunitari. Dacă am primi un minim ajuor din partea populației sau a asociațiilor de profil am putea rezolva această problemă rapid și în mod civilizat, dar din păcate ne aflăm în mijlocul unui război de neînțeles dinte iubitorii de animale și cei care nu mai vor câini pe stradă. Țin să precizez că în adăpostul de la Năvodari câinii nu sunt eutanasiați decât dacă au probleme gravede sănătate sau boli incurabile contagioase care pot îmbolnăvi și restul animalelor. În ultimii 2 ani au fost eutanasiați doar 5 câini bolnavi, restul fiind ținuți în adăpost sau adoptați. Cu toate acestea, iubitorii de animale ne atacă pe stradă lucrătorii de la ecarisaj și medicii veterinari demisionează frecvent din cauza amenințării și agresivității acestor așa-ziși iubitori de animale.

Vom demara campanii de sterilziare gratuită, însă trebuie să înțelegem că această problemă trebuie să o rezolvăm împreună. Cetățenii trebuie să conștientizeze că a avea un câine este o responsabilitate, trebuie să aibă grija lui.

Cea de-a treia problemă majoră este reprezentată de condițiile actuale de transport oferite de operatorii privați, precum și tarifele practicate de aceștia. Din păcate, acest serviciu de transport este licențiat și autorizat de Consiliul Județean Constanța, iar noi nu avem nicio putere asupra transportatorilor. Ei dau socoteală doar în fața celor care le elierează licențele.

Soluția găsită de noi este reînființarea Linie 23 cu autobuzele CT Bus. Și vă asigur că în fața unei asemenea concurențe și acești trabsportatori își vor reevalua atitudinea față de năvodăreni.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

Funcționarii publici, ca și primarul și consilierii locali de altfel, sunt în slujba cetățenilor. Respectul față de lege și față de cetățeni trebuie să fie Biblia administrației publice locale. De asemenea, trebuie să găsim soluții pentru debirocratizarea instituției, pentru a nu mai purta oamenii pe drumuri pentru orice hârtie, dar legile țării nu ne lasă. Știm foarte bine din propria experiență cât de sufocantă este birocrația deoarece și noi ne lovim de ea în proiectele noastre, care au nevoie de ani de zile pentru avize și autorizații.

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Ca și până acum, voi explica tuturor consilierilor locali fiecare proiect în parte, cu ajutorul aparatului de specialitate al primarului. Tocmai de aceea, în acest mandat am avut un procent de 99% de proiecte aprobate de Consiliul Local.

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

Experiența în administrație locală (8 ani de viceprimar și 4 ani de primar), atragerea de fonduri europene, respectul față de lege și corectitudine și faptul că am încercat să aduc bunul simț în politica din Năvodari.

Năvodariul este casa mea, aici este familia mea, și ÎMI PASĂ! Aici vreau să îmi cresc copiii și nepoții, într-un oraș Năvodari modern, dezvoltat și care își dorește să evolueze!

Consider că a fi primar nu este un privilegiu, ci o datorie și o responsabilitate uriașă față de toți cetățenii acestui oraș. Sunt conștient că așteptările oamenilor sunt mari și îndreptățite și de aceea instituția Primăriei trebuie să fie deschisă cetățenilor, ideilor, propunerilor și problemelor acestora.

În ultimii 4 ani ca primar am arătat că Năvodariul se schimbă și are un viitor frumos care ne va permite tuturor să trăim mai bine! Am devenit oficial stațiune turistică de interes național, am demarat construirea de la zero a unui cartier pentru tineri, am demarat proiecte mari de infrastructură, am construit parcuri și spații verzi. Și vom continua…

De asemenea, cei 4 ani de mandat ca primar și 8 ani ca viceprimar îmi conferă experiența necesară administrativă pentru a conduce Năvodariul și a continua dezvoltarea orașului. Nu am nevoie de ani de acomodare în funcție, nu sunt un novice care abia acum descoperă administrația publică. Experiența, precum și faptele mele, vorbesc de la sine.

Am reușit să aduc la Năvodari în ultimii patru ani peste 20 milioane euro fonduri europene și 12 milioane euro fonduri guvernamentale și avem proiecte de alte 10 milioane euro pentru care se va semna finanțarea, Năvodariul fiind una dintre cele mai performante primării la capitolul fonduri atrase. Acesta este rezultatul profesionalismului și competenței actualei administrații, care trebuie să continue!

Cele mai populare

Recent Comments