PROFIL DE CANDIDAT. Dumitru Paris (USR-PLUS): Centura ocolitoare a Mangaliei, unul dintre proiectele prioritare

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Dumitru Paris (32 de ani) absolvent al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” și angajat din anul 2017 în administrația publică locală, este candidatul USR-PLUS pentru primăria municipiului Mangalia.

Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le aveți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al municipiului Mangalia?

Dumitru Paris: În primul rând dezvoltarea Parcului Industrial Mangalia pentru crearea de noi locuri de muncă permanente.

Mangalia se află în situația în care are acces la un întreg set de tipuri de transport – maritim, feroviar si rutier – pentru dezvoltarea parcului industrial și atragerea investitorilor în Mangalia. Din păcate, acest potențial extraordinar de dezvoltare nu este încă valorificat la adevărata sa valoare.

Vom dezvolta parcul industrial în mai mulți pași:

• transformarea actualei S.C. Administrarea Parcului Industrial Mangalia S.R.L. (societate cu răspundere limitată) într-o societate pe acțiuni (S.A.), în care Consiliul Local Mangalia să fie acționarul majoritar;
• extinderea suprafeței parcului industrial;
• atragerea fondurilor europene pentru infrastructura necesară noilor zone ale parcului;
• construirea tuturor utilităților pentru noile zone ale parcului industrial;
• construirea centurii ocolitoare Mangalia și conectarea directă a acesteia la Parcul Industrial Mangalia;
• construirea unei pagini de internet în care sunt afișate în mod transparent toate datele necesare pentru potențialii investitorii ai Parcului Industrial;
• stabilirea unui program rapid de eliberare a autorizațiilor necesare investitorilor care aleg să își desfăşoare activitatea în Parcul Industrial Mangalia;
• formarea unei baze de date care să cuprindă toate persoanele din Mangalia care sunt disponibile pentru angajare, specializarea și experiența fiecăreia;
• extinderea acestei baze de date cu forța de muncă disponibilă în localitățile din apropierea Mangaliei, pentru a deţine o bază solidă pentru posibile extinderi ale investițiilor;
• căutarea de investitori mari și medii în colaborare cu ambasadele și consulatele și atragerea de investitori cu activități conexe în șantierul naval.

2. Curățenie, locuri de joacă și spații verzi

Curățenia în Mangalia lasă mult de dorit, iar asta se datorează cunoscutului contract cu compania Polaris, care a fost încheiat pe o perioadă foarte mare de timp în condiții de legalitate incerta, care dezavantajează municipiul Mangalia. Vom găsi mijloacele legale pentru a crea un contract menit să asigure curățenia temeinică a Mangaliei la costuri rezonabile.

Vom dota toate străzile circulate ale Mangaliei cu coșuri de gunoi și banci oriunde este necesar.

În cartierele Mangaliei vom construi locuri de joaca pentru copii adaptate spatiului disponibil din fiecare zona, in asa fel incat familiile sa nu fie nevoite sa se deplaseze departe de domiciliu.

Vom intocmi un registru al spatiilor verzi, care are rolul de inventariere si de protejare a tuturor copacilor din Mangalia.

3. Construirea unei centuri ocolitoare pentru a scoate din oraș traficul de tranzit care sufocă Mangalia în fiecare an

În fiecare vară orașul Mangalia este sufocat din cauza miilor de autoturisme care îi străbat străzile pentru a ajunge în localitățile 2 Mai, Vama Veche și stațiunile din Bulgaria.

Construirea unei centuri ocolitoare care va începe din zona „bariera Neptun” și se va termina la podul care duce spre 2 Mai, va rezolva această problemă. Se va conecta direct și la Parcul Industrial Mangalia, reprezentand un mare plus pentru atragerea investitorilor în această zonă.

Pentru USR PLUS, acesta este unul dintre proiectele prioritare de infrastructură atât pe plan local, cât și pe plan județean.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent municipiul Mangalia?

Lipsa locurilor de muncă permanente, care s-a acutizat odată cu pandemia  și faptul că administrația locală nu are niciun plan de atragere a investitorilor mari.

Tăierea fără discernământ a copacilor, lipsa spațiilor verzi în cartiere, a locurilor de joacă și a curățeniei în general.

A treia mare problemă o reprezintă lipsa transparenței aparatului administrativ local, mai ales în ceea ce privește cheltuirea banilor publici și angajarea oamenilor.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

Expresia „peştele de la cap se împute” se aplică în orice instituție publică care nu funcționează eficient. Administrația publică locală nu poate fi condusă de un singur om, chiar dacă este el primarul municipiului. Pentru eficientizarea aparatului administrativ local trebuie ca cei din funcțiile de conducere ale fiecărui departament al administrației locale să fie oameni cinstiți, în primul rând, competenți, hotărâți să muncească pentru eficientizarea aparatului public și pentru scăderea birocrației, în timp ce trebuie să acorde respectul cuvenit tuturor contribuabililor, indiferent de nivelul lor financiar, sau social. Astfel de oameni voi promova în funcțiile de conducere, iar ei își vor coordona departamentele în aceeași direcție de funcționare.

Nu în ultimul rând, aceștia trebuie să fie integri, funcționari care nu ajung să acumuleze averi prin tot felul de tertipuri precum „biletele de pariuri”, așa cum se întamplâ în prezent cu unii directori din primăria Mangalia.

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Este puțin probabil ca vreun partid din Mangalia să câștige peste jumătate din locurile din Consiliul Local. Atât eu, cât și colegii mei din USR PLUS am declarat de la bun început faptul că vom sprijini și vom vota orice proiect care este gândit să aducă bunăstare în Mangalia și care ridică standardul de viață pentru locuitorii Mangaliei, indiferent de partidul care inițiază proiectele. Asta va fi linia noastră de acțiune, pe lângă toate proiectele pe care le vom aduce noi în Consiliul Local.

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

Fiind navigator, am învățat să lucrez cu oameni foarte diferiți, atât din punct de vedere al personalității lor, cât și din punct de vedere al veniturilor, educației, confesiunii religioase și așa mai departe. Modul în care funcționează echipa este în mare parte influențată de modul în care cei din conducere își desfășoară activitatea. Am învățat cât de importantă este buna colaborare chiar și cu oamenii pe care nu îi placi, pentru a duce un proiect la bun sfârșit.

Experiența din administrația locală mi-a oferit ocazia să observ care sunt punctele slabe dintr-un aparat public ineficient și cât de mult afectează funcționarea unui aparat administrativ buna sau slaba cooperare dintre managementul administrației publice și restul angajaților, indiferent de funcțile pe care le ocupă. Am învățat că funcționarii publici pot pune contribuabilul în centrul muncii lor, mai ales dacă oamenii din conducere fac din asta o prioritate a aparatului administrativ local.

Implicarea mea în acțiunile civice mi-au arătat cât de important este să angrenezi căt mai mulți oameni în acțiunile care au ca scop îmbunătățirea vieții întregii comunități.

Urmărește-ne pe:

Doneaza