„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor și comunelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.
Constantin Ancuța (59 de ani) este candidatul Partidului Forța Dreptei la funcția de primar al comunei Cobadin, județul Constanța.
Dobrogea Live: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al comunei Cobadin?
Constantin Ancuța: Într-o comună precum Cobadin, sunt importante mult mai mult de trei proiecte care să fie implementate cu succes de către mine, împreună cu consilierii locali. În urma discuțiilor purtate cu cetățenii din satele Viișora, Negrești, Conacu și Cobadin am tras concluzia că trebuie analizat modul de aplicare al taxelor locale (nevoia să fie aplicate conform legislației și hotărârilor Consiliului Local Cobadin).
Primăria și Consiliul Local al comunei Cobadin nu pot funcționa eficient decât în urma unor analize și reorganizări a activităților departamentelor din primărie, pentru a performa și a concretiza rezultate directe în folosul comunității.
Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent comuna Cobadin?
În urma discuțiilor cu oamenii, am ajuns la concluzia că principalele probleme sunt managementul defectos al instituției Primăriei în gestionarea nevoilor curente apărute pe raza UAT Cobadin, întârzierea fără un motiv bine întemeiat al lucrărilor de reparații la unele obiective, infrastructură rutieră și gestionarea deșeurilor provenite din lucrări de igienizare și construcții. Toate aceste întârzieri, controlate sau nu, duc decât la cheltuieli suplimentare și uneori inutile.
Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al comunei?
În calitatea de administrator al Hergheliei Mangalia (de 20 de ani) am experiență în întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli, în administrarea banului public, în coordonarea echipelor tehnice de lucru, expertiză în sistemul de achiziții publice, proiectare și îndrumare, expertiză în controlul activităților desfășurate de către prestatorii de servicii, sunt exigent și respect munca depusă și efectuată cu simț de răspundere, indiferent de activitate.
Sunt o persoană deschisă dialogului, comunicativă, altruistă, modestă, gospodar și am empatie față de personele suferinde și vulnerabile.
Îmi plac activitățile culturale, mă implic în crearea acestora și susțin orice forma culturală (scenete, cuplete, dansuri populare și moderne etc.).
Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă aparatului administrației locale?
Având experiență și calificare în prevenirea și combaterea corupției, sper să elimin orice suspiciune de corupție asupra aparatului administrativ și economic al Primăriei Cobadin și al Consiliului Local.
Toate ședințele Consiliului Local vor fi publice, înregistrate și arhivate până la finalul mandatului, acestea fiind publicate în raportul final de activitate al primarului și al Consiliului Local. Consilierii locali vor avea obligativitatea să întocmescă și să depună rapoarte de activitate semestrială și, anual, raport de autoevaluare a activității. De asemenea, toți salariații Primariei Cobadin vor întocmi și vor depune autoevaluarea activități profesionale la finele anului, în raport de performanțe aceștia vor fi recompensați sau destituiți din funcția deținută.
Analiza și comunicarea publică a tuturor informațiilor în ceea ce privește situația terenurilor extravilane agricole, pășuni, fânețe, izlaz, teren neproductiv, bălți, drumuri de exploatare agricolă și a terenurilor intravilane, sunt aspecte deosebit de importante pe care le voi implementa.
Orice imobil neîtreținut din diverse motive s-au lăsat în paragină va fi supus impozitării în procent variabil de până la 500%, iar orice vânzare de terenuri extravilane, intravilane și obiective supuse licitațiilor, vor fi communicate/afișate spre informare publică în fiecare localitate din UAT.
Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?
Relația mea cu Consiliul Local va fi una transparentă, bazată pe respect față de cetățenii care au avut încredere în competența noastră, indiferent de formațiunea politică, deoarece interesele comunității sunt mai presus de intrigile politice sau anumite interese de partid.
În timpul mandatului meu ca Primar al comunei Cobadin nu vor fi și nu vor exista în Consiliul Local divergențe sau voturi împotriva proiectelor ce vizează dezvoltarea comunității atât social, cultural, sportiv cât și economic.
Cine este Constantin Ancuța
ANCUȚA Constantin (59 de ani) a urmat cursurile Liceului Agro-industrial Poarta Albă, Școala Postliceală de Silvicultură, obținând Certicat de Competențe Profesionale Tehnician Silvic.
A absolvit cursurile Facultății de Management Agroturistic din cadrul Universității București, obținând Diploma de Inginer Diplomat în Inginerie Economică.
A urmat cursurile de Masterat ale Facultății de Fizică, Chimie și Tehnologia Petrolului, din cadul Universitații OVIDIUS Constanța, obținând Diploma de Master în Chimia și Managementul Calității Produselor de Consum și a Mediului.
Are diverse specializări în domeiu: Operator Introducere, Validare și Prelucrare Date, Inspector Protecție Civilă, Auditor și Evaluator de risc SSM, Expert în Prevenirea și Combatere a Coruptiei, Formator, Detectiv Particular.
A activat, din anul 1984 până în anul 2002, în cadrul Trustuliui IAS, la IAS Ciocârlia și IAS Cobadin în functie de contabil fermă, sef fermă, director administrativ.
În perioada 2003 – prezent este angajat al RNP-ROMSILVA, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor-HERGHELIA MANGALIA, având funcția de inginer sef de herghelie.
Este familist convins, căsătorit din anul 1988, tata unui fiu.
„Restul este istorie!”