13.4 C
Constanța
luni, iunie 14, 2021
AcasăPrimării DobrogenePROFIL DE CANDIDAT. Andaluzia Luca (PSD): „Municipiul Tulcea trebuie să-și repornească motoarele”

PROFIL DE CANDIDAT. Andaluzia Luca (PSD): „Municipiul Tulcea trebuie să-și repornească motoarele”

„Profil de candidat” este o rubrică temporară pe care publicația „Dobrogea Live” o pune la dispoziția candidaților la primăriile orașelor din Dobrogea, secțiune unde aceștia se prezintă și răspund întrebărilor noastre. Întrebările adresate sunt aceleași pentru toți candidații, iar răspunsurile nu sunt interpretate editorial.

Andaluzia Luca (49 de ani, căsătorită), candidat pentru funcția de primar al municipiului Tulcea, este membru PSD din anul 1998 și președinte al organizației municipale Tulcea a PSD din aprilie 2015. Este absolventă a Universității Tehnice Petroșani, Facultatea de Mine – Ingineria mediului. A fost inspector de specialitate și apoi director coordonator în Cadrul Ageniției pentru Protecția Mediului Tulcea, dar a activat cel mai mult în mediul privat, ca șef al serviciului de managent al mediului la Dletacons SA și ca inginer miner-artificer și director executiv al SC TIB 90 COM SRl din Tulcea. Din 2012 este consilier local în Consiliul Local al Municipiului Tulcea, iar din 2016 este viceprimar al municipiului. În 2016 a fost aleasă în Camera Deputaților, dar a renunțat la calitatea de deputat pentru a se dedica administrației publice locale.

DOBROGEA LIVE: Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care le veți implementa în cazul în care veți reuși să obțineți postul de primar al Municipiului Tulcea?

Andaluzia Luca: Nu există „cele mai importante trei proiecte“, există un singur proiect prioritar: renașterea Tulcei. După 16 ani de stagnare, de nepăsare și chiar de frâne puse dezvoltării, Tulcea trebuie să-și repornească motoarele pentru a putea spera să redevină orașul modern care era în vremurile sale cele mai bune. Sunt atâtea domenii lăsate de izbeliște, atâtea probleme nerezolvate, încât nu putem să ne concentrăm energiile și resursele financiare doar pe un proiect, două sau trei, ci avem nevoie de un proiect integrat de dezvoltare  durabilă, o viziune pe termen mediu și lung, în care să încercăm să rezolvăm simultan, în pași mici dar fermi, cât mai multe dintre problemele muicipiului. Am să vă dau un exemplu de proiect complex, realizabil pe termen mediu: redobândirea mobilității urbane. Doar acest proiect înseamnă, de fapt, mai mult de trei proiecte subsumate aceluiași scop. Pentru a ajunge la o mobilitate urbană durabilă, trebuie rezolvate, simultan, mai multe probleme: reabilitarea străzilor, dispariția străzilor pavate cu piatră cubică, dezvoltarea transportului în comun, construirea și amenajarea de parcări, reamenajarea trotuarelor, coordonarea lucrărilor de infrastructură rutieră cu cele pentru alimentarea cu apă, canalizare, alimentarea cu electricitate și gaze naturale, astfel încât reabilitarea unei străzi să se facă temeinic și să nu se revină cu lucrări post-reabilitare. Iată, deci, un proiect de amploare care include ceea ce alții ar numi 8-9 proiecte separate, deși nu se pot realiza separat.

Care considerați că sunt cele mai mari trei probleme cu care se confruntă în prezent Municipiului Tulcea?

Cele mai mari trei probleme ale Municipiului Tulcea sunt: stagnarea, nepăsarea, delăsarea. Timp de 16 ani s-a aplicat principiul „merge și așa“. Ei, bine, este evident că n-a mers de la sine. Și nici n-avea cum să meragă de la sine, în lipsa unei viziuni coerente. În funcție de sezon și în funcție de persona pe care o întrebi, problemele Tulcei sunte mereu altele, cert este că avem multe, din cauza nepăsării, avem din ce în ce mai multe. Străzile, traficul, parcările, colectarea deșeurilor, inundațiile din zona centrală, spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, lipsa locurilor de muncă, lipsa investițiilor și multe, multe altele. pe unele am început să le rezolv ca viceprimar, pe unele voi putea începe să le rezolv de-abia ca primar, pentru că puterile unui viceprimar sunt limitate. Nu am cum să promit că se vor rezolva toate, pot să promit, însă, pentru că știu că îmi voi respecta promisiunea, că voi începe rezolvarea cât mai multor astfel de probleme.

Care este viziunea dvs. despre funcționarea eficientă a aparatului administrației publice locale?

Funcționarii publici și angajații primăriei nu sunt roboți sau mașinării. Sunt ființe vii, așadar nu funcționează, ci trăiesc și acționează sau nu. Scopul unei administrații publice locale este să fie eficientă, iar eficiența se obține fixând obiective concrete, termene de excuție, standarde. Oamenii din aministrația publică locală pot fi determinați să-și respecte îndatoririle de serviciu, mai ales că, de ceva vreme, sunt și bine plătiți. Avem legi, avem regulamente specifice, avem suficiente instrumente pentru a obține o administrație publică funcțională și eficientă, nu trebuie decât să aplicăm aceste regulamente și legi, ceea ce până acum nu s-a făcut.

Cum veți relaționa cu un Consiliu Local în care, de exemplu, formațiunea politică pe care o reprezentați nu va avea majoritatea voturilor?

Experiența de consilier local și cea de viceprimar îmi spun că se găsesc mereu soluții atunci când este vorba despre interesul superior al cetățenilor municipiului. Oamenii nu ne aleg pentru ca noi să ne rezolvăm rivalități de partid sau pentru ca unii să-și rezolve problemele personale ori să-și avantajeze prietenii și partenerii de afaceri, ci ca să lucrăm în interesul lor. Ca primar, eu nu voi avea de decontat datorii față de sponsori sau amici, singurii cărora le sunt și le voi fi datori fiind cetățenii municipiului. Am dubii că un consiliul local își poate permite să ignore dorințele cetățenilor pentru a promova interese mărunte.

Care considerați că sunt principalele calități care vă recomandă pentru funcția de administrator al orașului.

În primul rând, tenacitatea și respectarea cuvântului dat. Nu mă las până când nu duc până la capăt un proiect, până nu încerc toate soluțiile posibile pentru rezolvarea unei probleme, nu uit angajamentele pe care mi le iau și nici nu trădez încredere celor care mi-o acordă.

SURSA FOTO: Arhiva personală Andaluzia Luca

.

Cele mai populare

Recent Comments