Primării DobrogenePrimăria Constanța vrea să taie și erbicideze stufărișul de pe Lacul Tăbăcăriei...

Primăria Constanța vrea să taie și erbicideze stufărișul de pe Lacul Tăbăcăriei (sit Natura 2000), habitat protejat pentru mai multe specii periclitate

Primăria Constanța a emis certificat de urbanism pentru proiectul votat în Consiliul Local luna trecută, care prevede reabilitarea malurilor Lacului Tăbăcărie – sit Natura 2000, lucrări evaluate la 51,2 milioane lei.

Lucrările vizează consolidarea malurilor de beton, iar porțiunile de țărm natural din golfuri vor rămâne în stadiul actual, însă proiectul tehnic precizează că stufărișul din micile estuare va fi tăiat și tratat cu erbicid, deși această vegetație de baltă reprezintă habitatul a zeci de specii de animale aflate pe lista speciilor protejate la nivel european.

Lacul Tăbăcărie este parte a sitului Natura 2000 ROSPA0057 și este o arie protejată care adăpostește cel puțin 32 de specii de păsări aflate pe lista Anexei I a Directivei Consiliului 2009/147/EC, care constituie obiectul unor măsuri speciale de conservare a habitatelor acestora pentru a li se asigura supraviețuirea și reproducerea în aria de răspândire, se arată într-un memoriu al Apelor Române.

Proiectul tehnic și devizul lucrărilor adoptate de municipalitate dezvăluie că aproximativ 20.000 de mp de vegetație de baltă (trestie, papură, stuf) din trei laturi ale lacului urmează să fie distruse, iar terenul tratat cu erbicid, fără să prevadă un studiu privind impactul asupra mediului, așa cum se impune în cazul intervențiilor în zone protejate.

Extras din proiectul tehnic ”’Reabilitarea și consolidarea malurilor Lacului Tăbăcăriei”

Potrivit unui memoriu întocmit de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral referitor la Lacul Tăbăcărie, ’’la marginea bălții cresc: trestie, papură, sălcii și stuf etc. (…)Păsările specifice acestui biotop sunt: barza, rața sălbatică, lișița, etc, peștii sunt crapul, somnul, roșioara, țiparul, carasul și știuca’’.

Specii protejate, afectate

Biologul Emanuel Ștefan Baltag, președintele consiliului director al Societății Ornitologică Română a declarat pentru ’’Dobrogea Live’’ că tăierea vegetației de baltă va afecta habitatul animalelor, mai ales a speciilor care cuibăresc în stuf și că primăria este obligată să facă un studiu de evaluare de mediu.

’’Dacă păsările cuibăresc în zona vizată, ele depind de stufăriș. Dacă lacul face parte din rețeaua Natura 2000, primăria trebuie să meargă pe procedura de evaluare de mediu, obligatorie pentru astfel de zone. Dar în zona de stuf nu doar păsările pot fi afectate de astfel de intervenții, ci și specii de amfibieni. Ar trebui să fie găsită o soluție care să nu presupună tăierea stufului’’, a explicat biologul.

Potrivit ABADL, în vegetația lacului cuibăresc cel puțin patru specii de păsări – Falco vespertinus, Oenanthe pleschanka, Anthus campestris, Aythya nyroca. De asemenea, situl adăpostește patru specii periclitate la nivel global.

Lacul Tăbăcărie se alimentează cu apă dulce din Lacul Siutghiol, comunicând cu acesta prin canalul Siutghiol- Tăbăcărie. Întreg Lacul Tăbăcărie este o arie naturală protejată, declarată prin Hotararea 1284/2007 privind declararea ariilor de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, zona făcând parte din situl Natura 2000 ROSPA0057 Lacul Siutghiol.

Proiectul de reabilitare și consolidare a malurilor Lacului Tăbăcărie este estimat la 51,2 milioane lei și în prezent se află în circuitul de avizare a documentațiilor de urbanism.

Sursa foto: Turist Liber

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza