Primăria Constanța va închiria spații ieftine în Casa Embiricos. Vezi dacă firma ta este eligibilă

Casa Embiricos din Constanța, cunoscută și sub numele „Palatul Navigației” este în prezent în plin proces de reabilitare, iar după finalizarea lucrărilor, Primăria intenționează să înființeze în clădirea istorică un incubator de afaceri în domeniul industriilor creative.

Potrivit unui răspuns solicitat de „Dobrogea Live” Primăriei Constanța, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, firmele al cărui obiect principal de activitate se încadrează în domeniul industriilor creative pot aplica pentru acordarea unui spațiu la un preț foarte avantajos.

Astfel, de la intreprinderi care se ocupă de bâlciuri și parcuri de distracții, până la cele care produc filme sau ceramică (vezi la finalul articolului lista CAEN cu industrii creative) pot cere să aibă punct de creație în palatul vechi de 100 de ani.

35 lei/mp

Prețul chiriei este estimat în prezent la 35 lei/mp, taxă în care sunt incluse și serviciile oferite de hub, beneficii despre care Primăria nu ne-a oferit încă detalii.

„Taxa de incubare a fost estimată la momentul elaborării cererii de finanţare la suma de 35 lei/mp/lună, prin analiza pieţei la anul 2018. Aceasta poate suferi modificări prin raportarea la indicele de creștere al inflației. Taxa de incubare reprezintă atât chiria spațiului cât și accesul la serviciile oferite de incubatorul de afaceri”, se arată în răspunsul municipalității.

Clădirea cu patru etaje are o suprafață desfășurată de 2.346 mp și capacitatea de a găzdui maxim 17 firme și 160 de persoane.

Termen finalizare – sfârșitul anului 2023

Am întrebat care vor fi criteriile de selecție a firmelor care vor beneficia de spațiile ieftine puse la dispoziție de municipalitate, acest aspect pare să fie păstrat momentan la sertar până la finalizarea lucrărilor.

„Selecţia întreprinderilor în vederea incubării se va face printr-o procedură transparentă care va fi publicată la o dată ulterioară, cu respectarea legislaţiei în vigoare”, ne-a transmis Primăria.

Dacă termenul de finalizare a reabilitării va fi respectat, procedura de selecție ar putea debuta la finalul anului viitor.

Clădirea construită în 1922 în stil art nouveau a fost ridicată de frații Embiricos, bogați armatori greci care dețineau singura companie care opera curse regulate Constanța – New York, cu sediul în frumosul imobil.

După instaurarea comunismului, acesta a fost naționalizat, iar după anii ’90 a servit drept sediu pentru persoane în serviciul social până când starea clădirii a început să fie o amenințare pentru locatari.

În prezent, clădirea din Peninsulă este în stare avansată de degradare, însă firma care a câștigat contractul de renovare s-a apucat de lucru luna trecută.

Lista domeniilor cu activități eligibile pentru solicitarea unui spațiu în Casa Embiricos.

Lista CAEN industrii creative Romania
Primăria Constanța va închiria spații ieftine în Casa Embiricos. Vezi dacă firma ta este eligibilă 2

Urmărește-ne pe:

Doneaza