Marea NeagrăPrimăria Constanța refuză să constate nelegalitatea unei construcții ridicate abuziv pe plaja...

Primăria Constanța refuză să constate nelegalitatea unei construcții ridicate abuziv pe plaja care îi aparține

  • Construcția a fost ridicată fără autorizație și funcționează fără documente lângă Neversea Beach
  • Același beneficiar este găzduit prin încălcări contractuale și pe plaja Zoom Beach 

Primăria Constanța refuză să ia măsuri în privința unei construcții ridicate ilegal în urmă cu 3 ani pe singura bucată de plajă care aparține municipalității, unde firma Wego Surf SRL desfășoară fără autorizație de funcționare activități de beach bar și închiriere de echipament pentru sporturi nautice.

Singura suprafață de teren de pe plajă care aparține Primăriei Constanța este reprezentată de o movilă de pământ și fâșia de plajă care o înconjoară.

Deși administrația locală a admis într-un răspuns pentru “Dobrogea Live” că nu există nicio autorizație de construire pentru acea bucată de plajă, primăria nu face niciun demers pentru constatarea ilegalității sau pentru sesizarea altor autorități competente.

La sesizarea publicației noastre, Poliția Locală a efectuat luna trecută un control la locația amintită, însă echipa trimisă de municipalitate a constatat doar lipsa autorizației de funcționare, nu și nelegalitatea construcției, deși cunoștea faptul că aceasta a fost ridicată fără niciun document de urbanism.

Astfel, Poliția Locală a dispus sistarea activității beach barului, însă a ignorat faptul că acesta funcționează într-o construcție edificată abuziv pe terenul public.

Cu toate că activitatea firmei Wego Surf SRL a fost suspendată pe 8 august, unitatea comercială încă funcționează pe plaja Modern.

Reprezentanții Primăriei Constanța ne-au transmis că municipalitatea nu are competențe de control al legalității construcțiilor aflate pe plajă, chiar dacă bucata de teren despre care vorbim aparține administrației locale. Potrivit acesteia, responsabilitatea controlului revine Inspectoratului de Stat în Construcții, însă municipalitatea nu a găsit de cuviință nici măcar să înștiințeze instituția de control. Mai mult de atât, unul dintre polițiștii locali care au dispus sistarea activității SRL-ului ne-a îndemnat să sesizăm noi Inspectoratul. Am făcut-o, deși este sarcina Poliției Locale.

“Am acte, dar nu le găsesc”

Firma care deține construcția și desfășoară activități comerciale pe plaja primăriei este controlată de Andrei Răzvan Damian și sora acestuia, Andreea Raluca Damian.

Întrebat de jurnaliștii “Dobrogea Live”, dacă deține autorizație de construire și autorizație de funcționare, Andrei Răzvan Damian a răspuns “sincer nu știu ce să vă spun, eu am achiziționat acea clădire de la fostul meu asociat acum trei ani, Adrian Samson, care mi-a dat niște acte pe care nu le mai găsesc. Adrian Samson avea înțelegerea cu Neversea”

Așa cum a menționat Damian, punctul de lucru de pe plaja primăriei funcționează în parteneriat cu Neversea Beach SRL, cum reiese și de pe site-ul societății care închiriază echipamente de sporturi nautice. Din informațiile noastre, construcția a fost ridicată chiar de organizatorii Festivalului Neversea, însă reprezentanții acestuia au refuzat să răspundă întrebărilor adresate de “Dobrogea Live”. Intuim că acesta este și motivul pentru care Primăria Constanța are rețineri în a constata nelegalitatea construcției. Amintim că municipalitatea a pus la dispoziția Neversea un teren prin încălcarea legii.

Activitate economică găzduită ilegal pe plaja Zoom Beach

Andrei Răzvan Damian controlează și firma Wego Adventures care deține un centru de închiriere de echipamente nautice și scoală de kite pe plaja Zoom Beach.

Sectorul de plajă pe care își desfășoară activitatea firma lui Damian a fost închiriat de la Apele Române de către asocierea Mobiparts SRL și Zum Logistics Fresh SRL, iar în contractul-cadru semnat între administratorul plajei și cele două societăți se prevede că doar ele au dreptul de utilizare a plajei.

“Bunul imobilului este destinat exclusiv uzului titularului de contract. Introducerea unei terțe persoane, sub orice formă, în spațiul închiriat se consideră subînchiriere și atrage rezilierea contractului, fără notificare și fără intervenția vreunei instanțe de judecată”, se arată în contractul-cadru semnat între asocierea celor două firme și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

Cu alte cuvinte, asocierea încalcă contractul-cadru permițând desfășurarea activității firmei lui Damian pe plaja închiriată de ei în urma unei licitații.

Contactat de “Dobrogea Live”, Ioan Alexandru Picu, unul dintre chiriașii plajei Zoom Beach a admis că găzduiește centrul de echipamente sportive al firmei Wego Adventures, însă pretinde că Damian nu desfășoară activități economice.

Afirmația lui Picu este contrazisă chiar de către site-ul de prezentare al firmelor deținute de Andrei Damian, unde este indicată locația, programul de funcționare al centrului de sporturi nautice, precum și serviciile oferite contra cost. De altfel, într-un interviu acordat recent publicației Funky Travel, Damian susține că prețurile practicate de firma lui la Zoom Beach sunt sub nivelul celor din afara țării.

Wego Surf SRL, firma cu prin care Damian operează centru de închirieri de pe plaja municipalității a declarat anul trecut o cifră de afaceri de 995.837 lei, în timp ce Wego Adventures SRL, societatea cu punct de lucru pe plaja Zoom Beach a raportat o cifră de afaceri de 137.706 lei.

Citește și:

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: