Primăria Constanța își cumpără produse de protocol de 100.000 lei, prin încălcarea legii

Primarul Constanței, Vergil Chițac a înaintat spre aprobare în Consiliul Local un proiect privind achiziția de produse de protocol în valoare de 105.000 lei, pe care Primăria vrea să le cumpere pentru anul acesta.

Proiectul de Hotărâre, care a primit vot favorabil, conține și lista de produse, însă nu sunt menționate specificațiile tehnice, așa cum prevede legea, ci brandul.

Astfel, în lista de produse sunt precizate atât mărca, cât și tipul bunurilor, însă legea privind achizițiile publice interzice această abordare întrucât încalcă principiile nediscriminării și tratamentului egal în atribuirea contractelor, fie ele directe sau prin licitație.

De exemplu, în tabelul cu bunuri destinate cabinetului primarului, din 20 de produse, 11 poartă numele mărcii “Julius Meinl”, indiferent că este vorba de cafea, ceai, biscuiți, lapte sau miere. De asemenea, în listă mai sunt menționate mărcile “Coca Cola” și “Borsec”.

Protocol Primaria Constanta
Extras din proiectul de achiziție al produselor de protocol

Conform Legii 98/2016, făcând referire la o anumită marcă, Primăria încalcă principiile concurențiale pentru că exclude din start distribuitorii care nu au în portofoliu aceste branduri, și poate avantaja anumite firme.

Am verificat și propunerile de achiziție similare efectuate de Primăria Constanța în anii anteriori, însă atunci reprezentările produselor erau conforme.

Mai exact, fosta adeministrație a folosit coduri CPV (Cod Comun Internațional Privind Achizițiile de Produse și Servicii), aferente fiecărui tip de produs (exemplu jos).

Protocol Primaria Constanta 3
Extras achiziție produse de protocol 2017

Achizițiile publice se supun rigorilor Legii 98/2016, care la stabilesc că:

ART. 156

(2) Cu excepţia cazului în care acest lucru este justificat de obiectul contractului, specificaţiile tehnice nu precizează un anumit producător, o anumită origine sau un anumit procedeu care caracterizează produsele sau serviciile furnizate de un anumit operator economic şi nici nu se referă la mărci, brevete, tipuri, la o origine sau la o producţie specifică, care ar avea ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau produse.

(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), stabilirea specificaţiilor tehnice prin precizarea elementelor prevăzute la alin. (2) este permisă în situaţii excepţionale, în cazul în care nu este posibilă o descriere suficient de precisă şi de inteligibilă a obiectului contractului în conformitate cu dispoziţiile alin. (1); în aceste situaţii, precizarea elementelor prevăzute la alin. (2) este însoţită de cuvintele „sau echivalent”.

În speța noastră, excepția de la aliniatul 3, nu se aplică întrucât descrierea produsului este mai mult decât facilă, iar achizitorul are la dispoziție și codurile CPV, de care Primăria a făcut uz anii anteriori.

Citește și: Primăria Constanța dă 90 mil. lei unei firme de apartament să modernizeze zona Ștefan cel Mare

Urmărește-ne pe:

Doneaza