Asociația Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) din București a dat în judecată Primăria Constanța și ONG-ul Animal Society pentru a cere în instanță anularea parteneriatului încheiat între cele două părți, care prevede sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună din oraș.
Anularea parteneriatului prevăzut în Hotărârea de Consiliu Local 458/2020 a fost cerută de IREC încă din 2021, însă a pierdut în primă instanță, rezultat atacat cu un recurs al cărui deznodământ îl vom afla în luna martie.
Pe scurt, IREC, o asociație care militează pentru eutanasierea câinilor fără stăpân consideră că parteneriatul dintre Primăria Constanța și Animal Society este dăunător, întrucât acesta prevede doar sterilizarea cățeilor, nu și închiderea și eutanasierea lor.
Asociația acuză ONG-ul că după sterilizarea animalelor, Animal Society le eliberează în loc să le închidă în adăposturi, iar dacă nu sunt revendicate în 14 zile, să le eutanasieze, așa cum permite Legea 155/2001.
“Primăria Constanța a încheiat acest protocol pentru campanii de sterilizare împreună cu Animal Society, dar după sterilizare, animalele sunt lăsate libere pe străzi. Deci au făcut o ilegalitate, pentru că legea spune clar că trebuie duse în adăpost, unde trebuie lăsate minim 14 zile sau cât te ține bugetul, iar dacă nu sunt adoptate în acest răstimp, trebuie eutanasiate. Or Primăria Constanța, pe banii contribuabililor a făcut o ilegalitate împreună cu această Animal Society. Cerem anularea protocolului și pedepsirea vinovaților pentru abandonarea animalelor”, a declarat pentru “Dobrogea Live” președintele IREC, Ana Măiță.
Pe de altă parte, protocolul atacat de asociație nu are legătură cu activitatea de gestionare a câinilor fără adăpost, pentru care s-ar aplica legea menționată de aceasta. Înțelegerea încheiată între primărie și ONG prevede doar campanii periodice de sterilizare și deparazitarea câinilor și pisicilor de rasă comună în mod gratuit. Costurile presupuse de aceste activități sunt suportate exclusiv de Animal Society, iar municipalitatea asigură doar costurile cu cazarea și hrana voluntarilor organizației.
“Reprezentanții IREC au formulat recurs după ce au pierdut pe fond fond. Acum suntem în faza de apel prin care ei iar se împotrivesc deciziei Consiliului Local. Solicită stoparea parteneriatului din motive doar de ei știute. Această asociație acuză și dacă respirăm aerul. Noi practic ajutăm la stoparea numărului de câini pe stradă, iar oamenii care nu au posibilitatea să-și ducă cățeii la un cabinet privat pot beneficia de acest serviciu gratuit. Primăria asigură doar cazarea și mâncarea echipelor. Animal Society nu are legătură biobaza de la Constanța”, ne-a spus Anca Tomescu, președintele Animal Society.
Protocolul semnat în 2020 între primărie și ONG prevede și campanii de încurajare privind adopția de câini de rasă comună.
Citește și: