Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța a fost înființată în martie 2021 de Consiliul Județean și Primăria Municipiului Constanța. Președintele acestei Asociații este Ana-Maria Vătămanu, numită în funcție printr-o dispoziție a președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. În primul an de activitate, Primăria Constanța a finanțat-o cu o sumă importantă fără a avea nici un beneficiu.
Conform Consiliului Județean Constanța, Asociația de Dezvoltare Durabilă are un buget anual estimat de aproape 3 milioane de lei, mare parte din această sumă (aproximativ 2 milioane) fiind asigurată de cele două instituții publice fondatoare (CJC și Primăria Constanța).
Reporterii „Dobrogea Live” au solicitat Primăriei Constanța informații referitoare la finanțarea acestei Asociații și beneficiile pe care orașul le-a avut de pe urma înființării ei.
Astfel, primăria susține că în 2021 (perioada martie –decembrie) „Municipiul Constanta, în calitate de membru fondator a achitat contribuția în cuantum de 770.297.5 lei”.
„Prin apariția Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a fost demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a regiunii de sud-est a României”, ne asigură reprezentanții primăriei.
Zero beneficii pentru orașul Constanța
Cu toate acestea, la întrebarea „ce beneficii a avut Municipiul Constanța, în anul 2021, de pe urma activității Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța?”, Primăria Constanța nu a răspuns nimic, semn că anul trecut Asociația nu a realizat nici un proiect concret de care să beneficieze orașul.
În răspunsul oferit de municipalitate se vorbește la modul general despre ce și-a propus ADD: „Asociația și-a propus să dezvolte serviciile de interes public aflate în administrarea Consiliului Județean și Primăriei Constanța prin implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă de care să beneficieze întreaga comunitate locală.”
În final, Primăria Constanței ține să menționeze că Asociația de Dezvoltare Durabilă ar fi făcut totuși ceva pentru județ: „Asociația a obținut deja rezultate în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a regiunii noastre. Au fost depuse 8 proiecte de infrastructură privind modernizarea a peste 100 de kilometri de drumuri județene:
- DJ 223B, tronson Ivrinezu Mic – inters. DJ 223;
- DJ 224, tronson inters. DC 63 – Băltăgești;
- DJ 225, tronson Nicolae Bălcescu – Târgușor;
- DJ 381, tronson Potârnichea – inters. DJ 308;
- DJ 391, tronson Tuzla – Biruința;
- DJ 391, tronson Viroaga/DJ 391A – inters. DJ 392;
- DJ 392, tronson Amzacea– Vânători; prelungire Vânători – inters. DN39C;
- DJ 393, tronson Techirghiol – Arsa.
Valoarea acestor proiecte, depuse în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, este de aproximativ 400 de milioane de lei.”
La acest capitol trebuie să precizăm că ADD se suprapune cu munca, nu și cu bugetul, peste Direcția Generală de Proiecte din cadrul Consiliului Județean, direcție unde lucrează 38 de persoane.
Așadar, după primul an de activitate al Asociației de Dezvoltare Durabilă, pe care Primăria Constanța a finanțat-o cu 770.000 de lei (în 2022 finanțarea va fi chiar mai mare), putem nota un mare zero la capitolul beneficii pentru oraș.
Să angajeze cumnatul ,Manea Emil,din cei multi care așteaptă la poarta 5 și care nu au gura mare și acceptă să i plătească atunci când vrea Comănescu.,Gabi are sa mi dea o diferență de salariu (cca7000$).A răspuns că dacă îi vreau sa l dau in judecata.Emile cum schimba banul pe unii.Sa fii sănătos!