TOP-ȘTIRIPovestea medicului constănțean premiat de Al Gore, vicepreședintele SUA. „M-am întors și...

Povestea medicului constănțean premiat de Al Gore, vicepreședintele SUA. „M-am întors și am găsit Constanța neschimbată. Orașul se dezvoltă grotesc, fără viziune”

A plecat în Statele Unite ale Americii (SUA) cu gândul de a se stabili definitiv pe pământul făgăduinței. După un deceniu în care departamentul său de cercetare a fost premiat de Casa Albă, medicul s-a întors acasă, în Constanța. Când s-a izbit de interesele „necurate” ale administrației locale, a decis că este momentul să se implice în viața cartierului său. Acum a trecut la nivelul următor și vrea să pună umărul la salvarea orașului în care s-a născut și în care va trăi toată viața.  

Alexandru Sorin Bădoiu a ales Medicina în perioada când era elev al Liceului „Ovidius” din Constanța. După cum singur mărturisește, a fost cea mai logică alegere de la acea vreme, mai ales că tatăl său era medic, iar mama asistent medical. Astfel, în 1996, termină Facultatea de Medicină din București. Doar că, în viața sa, la fel ca și în a multor colegi de breaslă, își face loc gândul și speranța că îi poate fi mai bine dacă pleacă în străinătate.

Medicul Sorin Bădoiu

Cercetător de elită în SUA. Premiat de vicepreședintele Al Gore

„Am aplicat în glumă la loteria vizelor. Am trimis documentația în ultima zi, iar soția a câștigat. După un an am pus piciorul pe pământ american. Ne-am dus pentru a ne reporni cariera, pentru a ne stabili acolo”, spune medicul Sorin Bădoiu.

Spune că decizia plecării în SUA a fost „ajutată” și de ceea ce se întâmpla la Spitalul Municipal din București, unde era medic rezident pe Ginecologie. „Erau numai «fiul» sau «fiica» doamnei sau domnului profesor pe la Spitalul Municipal. Da, am vrut să plecăm în SUA deoarece colcăiala din sistemul sanitar românesc începuse să ne deranjeze. Despre salarii nu mai vorbim, supraviețuiam cu ajutorul părinților.”

Citește și: Guvernul pune în pericol sistemul de sănătate. Medicii de familie nu și-au primit toți banii pe luna octombrie

Era anul 2000 când familia medicilor Bădoiu punea piciorul în California, la niște rude. Au fost nevoiți să se dezmeticească repede și au reușit să se angajeze în domeniul cercetării la Departamentul de Sănătate Publică al Statului California.

Am fost extraordinar de bine primiți. Nu am avut o secundă impresia că cineva mă privește ciudat pentru că fac o greșeală gramaticală sau nu pronunț corect un cuvânt. Dimpotrivă, am primit încurajări din prima zi”, povestește medicul.

Sorin Bădoiu (stânga) alături de doi cercetători ai Departamentului de Sănătate Publică al Statului California – arhiva personală

A lucrat pentru Departamentul de Sănătate Publică timp de 9 ani. „Eram după 9/11, iar banii către cercetare veneau. Am reușit să creăm o metodă unică în lume, astfel încât am redus termenul de diagnoză a unei boli la 3 zile. Am reușit pentru că eram o echipă de specialiști sudată, am avut bani și am avut specialiști și din alte domenii (ingineri, IT)). Am primit un premiu internațional de inovație în laborator, pe Sănătate Publică”, explică Sorin Bădoiu.

Proiectul pilot guvernamental american de “Reinventing government” este un proiect care a câștigat și o înaltă distincție guvernamentală – “The Silver Hammer Award” – din partea vicepreședintelui american Al Gore.

Sorin Bădoiu (stânga) alături de cercetători ai Departamentului de Sănătate Publică al Statului California – arhiva personală

Constanța, încremenită în timp și corupție

Deveniți cetățeni americani, parte a unui departament de elită în domeniul sănătății publice, familia Bădoiu decide totuși, în 2009, să se întoarcă acasă, la Constanța.

SUA se schimbau, se deteriora mediul academic și social. Acel «politically correct» începuse să erodeze America. Apoi, familia a contat: părinții noștri îmbătrâneau pe zi ce trece și am decis să venim aici pentru a fi alături de ei”, explică medicul Sorin Bădoiu.

Dacă reintegrarea din punct de vedere material nu a fost o problemă, Sorin Bădoiu deschizându-și un cabinet de medicină de familie, reintegrarea în societatea românească a fost greoaie.

Am regăsit Constanța deloc schimbată. Parcă era înghețată în timp. Mentalul colectiv era deturnat de leadershipul orașului (la acea vreme Radu Mazăre era primarul municipiului, iar Nicușor Constantinescu era președintele CJ Constanța n.red.). Vorbeam cu pacienți sau cu prieteni care-mi spuneau că ei nu ar pleca deoarece Constanța este orașul în care poți face ce vrei și dacă știi numărul corect de telefon al cuiva. Aici poți scăpa de orice. Din păcate, asta nu s-a schimbat nici acum și sunt 15 ani de când ne-am întors”, afirmă medicul.

Factorul declanșator pentru implicarea civică

„Orașul Constanța se dezvoltă grotesc, nu are viziune. Pare că jumătate dintre locuitori lucrează în construcții, iar cealaltă jumătate cumpără construcțiile.  Este un oraș trist, cu activitate de 3 luni pe an, iar în rest nu se întâmplă nimic”, așa sună diagnosticul pus de medicul Sorin Bădoiu.

A realizat că nu este suficient să-ți vezi de propria activitate, de propria viață, fără să te intereseze și viața orașului, deoarece oameni aleși ai Constanței, cu interese private, vor face tot posibilul să-ți distrugă această liniște pentru a facilita unor prieteni diferite proiecte imobiliare.

„Frustrare, acesta este cuvântul potrivit care m-a făcut să mă implic. Declicul s-a produs în momentul în care am fost sunat (în anul 2021) de un funcționar al Primăriei Constanța, de la departamentul Juridic, care mi-a spus că vor începe procedurile de expropriere pentru a mi se lua câțiva metri din curte în vederea lărgirii străzii. Doreau să facă asta pentru ca un cunoscut dezvoltator imobiliar să poată primi autorizație să construiască un bloc de 7 etaje”, spune Bădoiu.

A fost momentul în care a realizat că trebuie să se implice, trebuie să vorbească, trebuie să acționeze.

„În momentul în care Primăria ajunge să-ți bage mâna în buzunar, să te exproprieze, pentru un privat, acela este momentul în care am spus că ori ne implicăm, or vom muri în chinuri cu toții în câțiva ani.”

A reușit să mobilizeze vecinii, să se documenteze și să oprească proiectul Primăriei Constanța. Atunci a început să activeze în societatea civilă alături de un grup de oameni din cartierul Palazu Mare, unde locuiește.

„Am văzut că schimbarea vine, însă, din zona politică. Fără presiune pe această zonă nu se întâmplă nimic. De aceea, am ales să fiu parte a unui partid (Forța Dreptei) în care oamenii sunt asemeni mie, nu sunt blazați, sunt gata de lucru. Asta mă motivează și pe mine”, explică medicul, care este și Președinte al Patronatului Medicilor de Familie din Constanța.

Alexandru Sorin Bădoiu

Planurile lui Sorin Bădoiu pentru Constanța

Nu s-a rezumat doar la a se înscrie într-un  partid politic. Medicul Alexandru Sorin Bădoiu este acum primul pe lista de consilieri locali ai Consiliului Local Constanța propuși de ADU (Alianța Dreapta Unită) la alegerile din 9 iunie.

Proiectul cel mai important cu care dorește să-și înceapă activitatea de consilier este cel al înființării (măcar) unui Centru pilot de permanență. „Trei sferturi din prezentările la UPU (Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța) sunt nenecesare, nu sunt urgențe. Oamenii nu se duc acolo să socializeze, dar, nefiind medici, nu știu să se autoevalueze. Au doar alternativa de a merge la Urgențe sau la o clinică privată, doar că acolo sunt costuri mari”, explică medicul.

Citește și: Cine este Alexandru Sorin Bădoiu, medicul cu care Dreapta Unită deschide lista de consilieri pentru municipiul Constanța

Așa se face că la UPU ajung boli diareice, luxați sau viroze ușoare care aglomerează și presează medicii, caz în care toată lumea are de pierdut deoarece actul medical nu mai poate fi de calitate într-o asemenea aglomerare de cazuri, iar pacientul așteaptă timp îndelungat, timp în care poate contacta diferite boli.

Un astfel de Centru de permanență ar fi finanțat de Casa Județeană de Sănătate, iar Primăria ar suplimenta plățile către medic și asistent pentru ca gărzile să fie atractive. Din estimările noastre inițiale, care poate sunt prea optimiste, nu ar trebui să coste mai mult de 5.000 de euro/lună. Cu siguranță sunt spații ale Administrației Fondului Imobiliar (fosta RAEDPP) care să poată fi amenajate. Utilarea lor poate fi făcută de medicul care se va implica în proiect”, explică Sorin Bădoiu.

Diagnostic: Constănțenii sunt prea obișnuiți cu abuzurile

Constanța este un oraș în care cetățenii au fost atât de mult timp abuzați, iar acum se află, cum numesc sociologii, în stare de neputință învățată. Tu ai învățat că orice ai face, vine cineva și își dă peste degete și te trimite în colțul tău. Mulți trăiesc din amintiri, iar cei tineri iau trenul și pleacă. Gândiți-vă cum va arăta orașul acesta peste 20 de ani… Trist”, așa sună diagnosticul medicului care a ales să se întoarcă din SUA în Constanța.

Sorin Bădoiu mai spune că toate proiectele „investitorilor” sunt exclusiv imobiliare. Nimeni nu investește în zona industrială pentru a crea locuri de muncă. „Nu vin investiții din cauza politicului. Toată lumea știe că trebuie să «participi» pe lângă politicieni. Și aleg să investească în alte orașe”.

În încheiere, Alexandru Sorin Bădoiu dă asigurări că, odată ales, va fi un vector al celor din interior care nu mai suportă starea de fapt. „Este imposibil ca în Primăria Constanța 100% dintre angajați să fie corupți sau blazați. Sunt acolo oameni care vor să facă lucruri corecte, iar eu vreau să fiu vocea lor. Ne îndreptăm cu viteză către un zid, dacă nu ne schimbăm”, concluzionează medicul.

Citește și: „Constanța are nevoie de un Centru de Recuperare al Copiilor cu Nevoi Speciale”. Părintele care a ales să se implice în politică pentru realizarea unor astfel de proiecte

Urmărește-ne pe:

Doneaza