Primăria Constanța a eliberat cinci certificate de urbanism solicitate de Polaris M Holding, care vizează demolarea de clădirilor aflate pe platforma operațională a operatorului de salubritate, care se întinde pe suprafața 124.099 mp.
Intenția de demolare a clădirilor vine în contextul în care compania și-a scos la vânzare baza de 12,4 ha din Constanța, pe care cere 36 milioane euro, așa cum am arătat într-un articol anterior (citește aici).
Municipalitatea a emis luna trecută, la cererea operatorului, cinci certificate de urbanism pentru demolarea de hale, stații de carburanți, corpuri tehnice și alte construcții.
Interesant este că certificatele de urbanism dezvăluie faptul că aproape toate construcțiile aflate pe baza Polaris din Constanța au fost edificate fără autorizație de construire, așa cum arată titlurile a patru dintre cele cinci documente eliberate de municipalitate (exemplu captură jos).




De subliniat că sub platforma de peste 12 ha a companiei se află mai multe vestigii arheologice.
Publicația noastră a dezvăluit recent că operatorul de salubrizare din Constanța intenționează să își mute platforma operațională în afara orașului și a scos la vânzare pe site-urile de specialitate toată baza de patrimoniu imobiliar pe care o deține în zona podului Cumpenei (citește aici).
Pe platforma Polaris sunt edificate mai multe clădiri, preponderent hale, dar și blocul de birouri unde funcționează sediul administrativ al companiei. Pentru toată baza patrimonială, operatorul de salubrizare cere 35.988.710 euro.
Vânzarea platformei vine la pachet cu un PUZ elaborat în 2022, când proprietarii companiei intenționau să construiască pe generosul teren un complex de blocuri cu 2.095 apartamente, cu regim de înălțime de până la 30 etaje, subiect abordat de publicația noastră (citește aici).
Intenția de vânzare vine în contextul unei schimbări de dinamică a potențialului imobiliar al zonei, odată cu tranzacția suspectă prin care compania Iulius a devenit superficiar peste 38 de hectare din platforma Oil Terminal, zonă învecinată cu proprietatea Polaris.
Anunțul grupului Iulius conform căruia va investi 815 milioane de euro în dezvoltarea unui cartier în zona industrială a stârnit interesul pentru terenurile cu o poziționare excepțională, rămase încă neexploatate datorită implicațiilor juridice și patrimoniale complicate.
Potențialul imobiliar este fructificat și de politicieni cu relații directe la centru, care l-au înduplecat pe primarul Vergil Chițac să apeleze la manevre meschine pentru a înstrăina din patrimoniul Constanței bucăți de teren în zonă (citește aici).
Compania Polaris M Holding, controlată de Monica Maria Lăţea (fostă Martin) și Eduard Stelian Martin, a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri de 179 milioane lei.
Citește și: